Takaisin artikkeleihin

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo koronan runteleman talouden elvyttäjäksi?

Arkkitehtuuri + designmuseo

kuva: Tulevaisuuden tekemisen museo -selvitys

Pitkään toiveissa ollut uusi arkkitehtuuri- ja designmuseohanke on koronakriisin myötä noussut uudestaan lehtien palstoille ja päättäjien pöydille. Nyt on oivallinen aika viedä hanketta eteenpäin.

Maamme suurin lehti Helsingin Sanomat on viime aikoina useissa artikkeleissa, mielipidekirjoituksissa ja pääkirjoituksessakin nostanut esiin vuoden ajan hiljaiseloa eläneen museohankkeen. Linkki pääkirjoitukseen HS/25.4.2020. Mielipiteensä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon tueksi on ilmaissut muun muassa Ruotsin kansallismuseon ylijohtaja Susanna Pettersson. Myös esimerkiksi kansanedustaja Jenni Pitko (vihr) on kirjoittanut aiheesta blogin.

Viimeisin selvitys museohankkeesta valmistui keväällä 2019, minkä jälkeen on jääty odottelemaan päätöksiä hankkeen eteenpäin viemisestä. Helsingin kaupunki on valmis luovuttamaan museon paikaksi tontin Etelärannassa, jota sillä on vahva halu kehittää.

Toteutusmuodoksi pormestari Jan Vapaavuori ehdotti maaliskuussa 2019 konsepti- ja toteutuskilpailua, jonka voittajalle kaupunki myisi tontit. Uusi omistaja sitoutuisi toteuttamaan koko alueen, mukaan lukien museorakennuksen, jonka suunnittelusta järjestettäisiin erillinen arkkitehtuurikilpailu. Lue juttu konseptista ja toteutuksen suuntaviivoista Archinfon sivuilta tästä.

Keväällä 2019 kaavailtiin, että museon toimintaa pyörittäisi yritys, jonka omistaisi uusi, perustettava museosäätiö. Säätiö hallitsisi museon kokoelmia sekä pääomaa, jonka tuotoilla museotoiminta osittain rahoitettaisiin. Toiminnan muu rahoitus tulisi valtakunnallisen vastuumuseon tukena valtiolta sekä museon omista tuotoista, kuten lipunmyynnistä.

Perustettavan säätiön pääomittamisesta vastaisivat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki kertapanostuksena, mutta myös yksityisiä rahoittajia olisi tarkoitus löytää. Arvio tarvittavasta pääomasta on 130–150 miljoonaa euroa.

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo ei viime vuonna päässyt nykyisen hallituksen ohjelmaan niin vahvalla kirjauksella kuin aloilla oli toivottu. Nyt tilannetta on mahdollista arvioida uudestaan, kun hallitus tällä viikolla neuvottelee lisätalousarviosta. Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) esitti 24.4. Helsingin Sanomissa julkaistussa haastattelussaan, että hallitus ottaisi huomioon tässä yhteydessä myös arkkitehtuuri- ja designmuseon. Linkki Nasima Razmyarin haastatteluun.

Arkkitehti-kansanedustaja Jenni Pitko taas toivoo, että hallitus saavuttaisi yhteisen tahtotilan uuden museon perustamisesta. Seuraavassa vaiheessa museokonseptista tehtäisiin lisäselvitys ja käynnistettäisiin arkkitehtuurikilpailu. Linkki Jenni Pitkon blogiin Vihreiden sivuille.

Hankkeen etenemistä seuraa suurella mielenkiinnolla koko arkkitehtuurin ja designin ala, ja lähietäisyydeltä Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo. Naapuruksina nykyisinkin toimivat museot ovat jo käynnistäneet yhteistyötä muun muassa uuden museon oppimiskeskuksen Museovisio-kehityshankkeessa.

#uusimuseo
www.uusimuseo.fi