Takaisin artikkeleihin

Valokeilassa: Livady

Ryhmä ihmisiä meren äärellä.

Livady

Alkukesän 2021 Valokeilaan nostetaan arkkitehtitoimisto, joka on pitkäjänteisesti työskennellyt perinteisten ja kestävien rakennustapojen parissa. Archinfon sarjassa nostetaan esiin suomalaisen arkkitehtuurin tekijöitä.

Teksti: Miina Jutila

Toukokuussa 2021 Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi vuosittaisen kestävän kehityksen TunnustusPAANU-palkinnon Arkkitehtitoimisto Livadylle. Arkkitehtipäivien yhteydessä jaettu palkinto kirvoitti lukemattomia onnitteluviestejä, joissa kiiteltiin palkinnon todellakin menneen oikeaan osoitteeseen.

Livadyn työt vaihtelevat vaativien museokohteiden restaurointisuunnittelusta uudisrakennuksiin ja laajojen rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvitysten laatimiseen. Toimiston vahvuuksia ovat muun muassa perinteisten kattorakenteiden ja painovoimaisen ilmanvaihdon tuntemus.

Instagramissa tunnisteella #FinArchSpotlight toteutettavassa Valokeilassa-sarjassa ajankohtaisia toimistoja pyydetään kertomaan kuvilla ja lyhyillä teksteillä toimintaansa ohjaavista arvoista ja arkkitehtuurinsa erityispiirteistä. Livadyn kolme kuvasarjaa kertovat tutkimisesta, ymmärtämisestä ja soveltamisesta.

Tutkimus johtaa ymmärrykseen ja ymmärrys onnistuneeseen suunnitteluun

Rakennetun ympäristön ja arkkitehtuurin historian tutkimus on olennainen osa Livadyn toimintaa: ”Korjauskohteissa selvitetään ensin, millaisista osista rakennus koostuu, mikä on sen kunto ja miten rakenteet ovat toimineet. Sitten mietitään, mitä rakennus haluaa ja mitä edellytyksiä sillä on, ja pohditaan, ovatko talon ominaisuudet sovitettavissa tilaajan toiveisiin.”

Livadyssä uskotaan, että tutkimus johtaa ymmärrykseen ja sen kautta onnistuneeseen suunnitteluun. ”Välitämme keräämäämme tietoa ja ymmärrystä eteenpäin muun muassa luennoimalla. Osallistumme alan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuotamme uutta tietoa, jota julkaisemme muun muassa tietokirjoina. Suurin osa julkaisuistamme on ladattavissa verkkosivuiltamme.”

Livady on sitoutunut terveelliseen, ympäristöystävälliseen ja kestävään rakentamiseen. ”Nämä periaatteet ohjaavat kaikkea työtämme. Koska uudisrakennus on aina tulevaisuuden korjausrakentamiskohde, kaikki rakenteet ja rakennusosat, kuten ikkunat ja ovet, suunnitellaan korjauskelpoisiksi.”

Kolmen kuvan kokonaisuus. Vasemmalla savusauna, keskellä haalaripukuisia ihmisiä tutkimassa kattoristikkoa, oikealla punainen laiva ulapalla.
Vasemmalla Livadyn suunnittelema savusauna Inkoon saaristossa, keskellä livadylaisia tutkimassa C. L. Engelin kattorakenteita Valtioneuvoston linnan ullakolla. Oikealla esimerkki Livadyn monipuolisesta osaamisesta, museoidun majakkalaiva Kemin historiaselvitys ja restaurointisuunnittelu. kuvat: Livady ja (oik.) Martti Heikkinen (1972), Suomen merimuseon kuvakokoelma / Museovirasto

Vuonna 2016 Livadylle myönnettiin arkkitehtuurin valtionpalkinto. Palkintoperusteluissa Livadyn työn kuvattiin olevan valtavirrasta poikkeavaa, eettistä ja historiaa kunnioittavaa. Merkittävänä pidettiin työn rohkeutta, monialaisuutta ja erinomaista laatua.

Katso Livadyn Valokeilassa-kuvasarjat Archinfon Instagram-tilillä tästä linkistä.
Tutustu Livadyn töihin ja toimintaan toimiston verkkosivuilta tästä linkistä.