Takaisin artikkeleihin

Valtionavustuksia rakennuskohteiden taidehankintoihin

Hattula kattomaalauksia scaled

Taiteen edistämiskeskus myöntää valtionavustuksia rakennuskohteiden taidehankintoihin. Hakuaika on 2.6.–15.8.2014. Avustus on tarkoitettu yhteisöille kuten kunnille, kuntayhtymille, yrityksille, säätiöille ja yhdistyksille, jotka hankkivat rakennuskohteisiinsa taideteoksia prosentilla rakennuskustannuksista. Avustuksia jaetaan yhteensä 380 000 euroa.Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -periaate on kansainvälinen malli, jolla taidehankinnat toteutetaan osana rakennushanketta. Suomessa prosenttiperiaatetta on käytetty vaihtelevasti toisen maailmansodan jälkeisistä vuosista alkaen.Prosenttiperiaate voi toteutua sekä uusissa rakennuskohteissa että korjausrakentamisessa ja infrahankkeisssa kuten väylien rakentamisessa. Teokset voivat olla esimerkiksi maalauksia, veistoksia, keramiikka- ja tekstiiliteoksia, valo- ja mediataideteoksia ja installaatioita. Teokset suunnitellaan osana rakentamisen muuta suunnittelua niin, että ne sijoittuvat aidosti osaksi rakennettua ympäristöä.Prosenttiperiaatteen edistäminen on pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelman tavoitteena, ja se on myös yksi Taiteen edistämiskeskuksen painopisteistä. Uudella avustuksella on tarkoitus tukea noin 20:ta uutta prosenttiperiaatteen mukaista hanketta eri puolilla Suomea.Taiteen edistämiskeskus on panostanut prosenttiperiaatteen edistämiseen myös läänintaiteilijoiden työssä. Tällä hetkellä viraston aluetoimipisteissä työskentelee yhdeksän läänintaiteilijaa, jotka auttavat uusien prosenttikohteiden käynnistämisessä ja prosenttiperiaatteen mukaisten ohjelmien suunnittelussa.
Taiteen edistämiskeskuksen tavoite on lisätä prosenttiperiaatteen mukaista toimintaa koko maassa ja vahvistaa taiteen laadun kriteerejä julkisen taiteen hankinnoissa. Prosenttiperiaatteen toteuttaminen vaatii pitkäjänteistä ohjemallista työtä. — johtaja Minna Sirnö, Taiteen edistämiskeskus
Lisätietoja: Erityisasiantuntija Henri Terho, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 901 sekä Taiken prosenttiperiaatetta edistävät läänintaitelijat; katso myös hakuilmoitus Taiken verkkosivuilla.