Takaisin artikkeleihin

Venetsian arkkitehtuuribiennaali siirtyy vuodelle 2021

Biennaalin pääpaviljongin valkoinen julkisivu, jossa on yksinkertaiset pilarit tukemassa kolumnia, jossa lukee "la Biennale".

Biennaalin pääpaviljonki Venetsian Giardinissa. kuva: labiennale.org

Hashim Sarkisin kuratoima arkkitehtuuribiennaali ”How will we live together?” järjestetään Venetsiassa 22.5.–21.11.2021. Vastaavasti taidebiennaali siirtyy vuodelle 2022.

Biennaaliorganisaatio tiedotti eilen, että maailmalla vallitsevan poikkeustilanteen vuoksi monitahoista, maailmalaajuista näyttelyä ei voida toteuttaa suunnitellussa aikataulussa. Alun perin toukokuun 23. päiväksi suunnitellut avajaiset siirrettiin jo aiemmin elokuun loppuun, mutta biennaaliorganisaatio tunnistaa tilanteen mahdottomuuden näyttelytuotantojen viemiseksi eteenpäin. Käynnissä oleva hätätila vaikeuttaa teosten toteuttamista, kuljettamista ja pystyttämistä, mikä puolestaan vaikuttaisi biennaalin laatuun.

Yhdessä kuraattori Hashim Sarkisin kanssa ja huomioimalla mukaan kutsututtujen arkkitehtien, instituutioiden, paviljonkimaiden ja yhteistyökumppanien vaikeudet biennaaliorganisaatio on päättänyt siirtää näyttelyn vuodelle 2021. Ensi vuonna biennaali on avoinna yleisölle kuuden kuukauden ajan 22.5.–21.11.2021.

Presidentti Roberto Cicutto:

"Viime päivät ovat selkiyttäneet kuvaa tämänhetkisestä tilanteesta. Olen saanut paljon viestejä, joissa biennaalia on pyydetty siirtämään. Kunnioittaen kaikkea näyttelyiden eteen tehtyä työtä ja investointeja sekä ottaen huomioon vaikeudet, joita järjestäjät ovat kohdanneet – kuten rahtien epävarmuus, matkustusrajoitukset ja koronaviruksen edellyttämät suojatoimenpiteet – olemme päättäneet kuunnella enemmistön vaatimuksia ja siirtää arkkitehtuuribiennaali myöhempään ajankohtaan. 17. kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely avataan toukokuussa 2021, jolloin biennaali saa myös alkuperäisen kuuden kuukauden aukioloaikansa.

"Arkkitehtuuri on silti esillä Venetsiassa myös tulevana syksynä, jolloin järjestetään ”How will we live together?” -teeman ympärille kietoutuvan tapahtumakokonaisuuden. Teema on meille kaikille ajankohtaisempi nyt kuin koskaan."

Kuraattori Hashim Sarkis:

"Kaikkien osallistujien sitkeys kuluneen kolmen kuukauden aikana on syvästi liikuttanut minua. Toivon, että uusi avaamisajankohta antaa kaikille mahdollisuuden vetää henkeä ja saattaa sitten työnsä loppuun siinä aikataulussa ja sillä voimalla, jonka työ todella ansaitsee. Me emme suunnitelleet tätä näin. Esittämääni kysymystä ”How will we live together?” tai moninaisia tapoja vastata siihen ei suunniteltu tätä kriisiä ajatellen. Mutta tässä me kuitenkin olemme.

"Olemme tavallaan myös onnekkaita, koska meillä on nyt valmiudet ottaa kriisin välittömät ja pidemmän
aikavälin vaikutukset huomioon biennaalissa 2021. Myös teema antaa meille mahdollisuuden reagoida pandemiaan tässä välittömässä hetkessä. Tästä johtuen palaamme Venetsiaan lähikuukausina ja järjestämme kaupungissa arkkitehtuurille omistautuvia tapahtumia."

Suomi osallistuu 17. kansainväliseen arkkitehtuuribiennaaliin Archinfon Suomen paviljonkiin tuottamalla näyttelyllä New Standards ja Arkkitehtuurimuseon yhdessä Ruotsin ArkDesin ja Norjan kansallismuseon Pohjoismaiseen paviljonkiin tuottamalla näyttelyllä What we share. Vuodelle 2022 siirtyneessä taidebiennaalissa Suomen paviljongista vastaa Frame Contemporary Art Finland ja Pohjoismaisesta paviljongista Nykytaiteen museo Kiasma yhdessä ruotsalaisten ja norjalaisten kumppanien kanssa.