Takaisin artikkeleihin

Venetsian arkkitehtuuribiennaalin teema kehottaa tutkimaan tulevaa

Etualalla nainen ja mies, taustalla kaupunkimaisemaa ja kirkon torni.

La Biennale di Venezia

Seuraavan Venetsian arkkitehtuuribiennaalin teemaksi on valittu The Laboratory of the Future, ‘Tulevaisuuden laboratorio’. Kuraattori Lesley Lokko uskoo teeman antavan luovien alojen ammattilaisille mahdollisuuden esittää huomisen visioita.

Biennaalin presidentti Roberto Cicutto ja näyttelyn kuraattori Lesley Lokko ovat julkistaneet vuoden 2023 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin teeman, joka tarkastelee Afrikkaa tulevaisuuden pääroolissa. Sekä arkkitehdin että kirjailijan ammatissaan rodun, kulttuurin ja tilan väliseen suhteeseen keskittynyt Lokko kertoo valintansa pohjanneen maanosaan, jossa oikeudenmukaisuuteen, toivoon ja pelkoon liittyvät kysymykset kohtaavat ja yhdistyvät. “Antropologisesti me kaikki olemme afrikkalaisia. Ja se, mitä Afrikassa tapahtuu, tapahtuu meille kaikille", kertoo Lokko.

Lokko perustelee teeman ulottuvan usealle tasolle. Nuorena, nopeasti kaupungistuvana ja suurta historiallista painolastia kantavana maanosana Afrikka toimii tulevaisuuden laboratoriona. Toisaalta Lokko näkee myös Venetsian arkkitehtuuribiennaalin vastaavassa roolissa: “Näyttelymme on eräänlainen työpaja, laboratorio, jossa arkkitehdit ja luovien alojen ammattilaiset esittävät esimerkkejä nykyisistä käytännöistään viitoittaen polun, jota yleisö – sekä osallistujat että vierailijat – voivat kulkea ja kuvitella, mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan."

Teeman ja näyttelyn tarkoituksena on antaa uusia merkityksiä sekä laboratorion että tulevaisuuden käsitteille. Presidentti Cicutton mielestä näiden sanojen käyttö biennaalin otsikkona osoittaa kuraattorilta päättäväisyyttä ja rohkeutta. Näyttely perustuu käytännönläheisiin lähtökohtiin ja alati ajankohtaisiin näkökulmiin, ja Lokko uskoo arkkitehtien olevan avainasemassa tulevaisuuden mielikuvien muuttamisessa todellisuudeksi.

Lue lisää biennaalin teemasta tästä linkistä.

Järjestyksessä kahdeksastoista Venetsian arkkitehtuuribiennaali aukeaa yleisölle 20. toukokuuta 2023 ja on avoinna marraskuun 26. päivään saakka. Archinfo järjesti keväällä 2022 avoimen haun Suomen paviljongin näyttelykonseptia varten. Lopullinen valinta tehdään kesäkuun loppuun mennessä, minkä jälkeen työryhmä nimitetään ja näyttelyn toteutussuunnittelu alkaa.