Takaisin artikkeleihin

Vuoden 2014 Puupalkinto Göstan paviljongille, Kahvila Birgitta vuoden hirsirakennus

Vuoden 2014 Puupalkinto on myönnetty Serlachius-museon Göstan Paviljongille, jonka ovat suunnitelleet MX_SI Architectural studio Barcelonasta Espanjasta yhteistyössä arkkitehtitoimisto Huttunen – Lipasti – Pakkanen Oy:n kanssa. Göstan paviljonki voitti myös woodarchitecture.fi-sivuilla olleen yleisöäänestyksen. Palkintotiedotteessa valintaa perustellaan seuraavasti:
Gösta Paviljonki on arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen, paikan arvoja kunnioittava ja sen sisätilat ovat vaikuttavat. Gösta on valloittava esimerkki puun käytöstä julkisessa rakennuksessa. Museo on rakennuksena uusi käyttöalue puulle.Göstan puun käyttö on konstailematonta. Puurakenne on keskeinen osa rakennuksen sisä- ja ulkopuolen arkkitehtuuria ja antaa rytmin koko rakennukselle. Puuarkkitehtuuri ei kuitenkaan ole päällekäyvää vaan tausta varsinaiselle tarkoitukselle eli näyttelytoiminalle.Korkeatasoinen työn jälki ansaitsee erityishuomion. Göstan puuosien ja paikallisen rakennustyön laatu ovat erinomaiset.
Puuinfo Oy:n myöntämä palkinto on kannustus rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Vuoden 2014 palkintolautakuntaan kuuluivat Suomen Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi, Rakennustietosäätiön yliasiamies, professori Matti Rautiola, Aalto-yliopiston professori Pirjo Sanaksenaho sekä Rakennuslehden päätoimittaja Veijo Käyhty.Vuoden 2014 Puupäivillä myönnettiin myös Vuoden Hirsirakennus -tunnustus. Hirsitaloteollisuus ry:n myöntämän palkinnon sai Helsingin Hernesaaressa sijaitseva kesäkahvila Birgitta, jonka on suunnitellut arkkitehti SAFA Minna Lukander Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy:sta. Palkintotuomareina toimivat arkkitehtuurin professori Jouni Koiso-Kanttila Oulun yliopistosta ja puurakentamisen professori Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta.
Umpipuinen hirsi soveltuu säätä ja kosteudenvaihteluja kestävänä materiaalina rakennuksen käyttötarkoitukseen. Arkkitehtuurissa ja rakenteissa on käytetty onnistuneesti sekä perinteisiä että uusia, innovatiivisia ratkaisuja. — professori Pekka Heikkinen palkintotiedotteessa.
[caption id="attachment_2669" align="aligncenter" width="618"]Cafe Birgitta in Helsinki, Finland designed by Talli architects. Kahvila Birgitta Hernesaari on Vuoden Hirsirakennus 2014. Kahvilan suunnittelusta vastasi Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy. Kuvat: Tuomas Uusheimo.[/caption]Cafe Birgitta in Helsinki, Finland designed by Talli architects.