Takaisin artikkeleihin

Vuoden 2019 arkkitehtuurin valtionpalkinto maisema-arkkitehti Gretel Hemgårdille

Hymyilevä Gretel Hemgård violettiin paitaan pukeutuneena.

Gretel Hemgård sai vuoden 2019 arkkitehtuurin valtionpalkinnon. kuva: Maria Miklas

Arkkitehtuurin valtionpalkinto myönnettiin nyt ensimmäisen kerran maisema-arkkitehdille. Taiteen edistämiskeskuksen myöntämät taiteen valtionpalkinnot jaettiin 29.11.2019 Suomen kansallisoopperassa Helsingissä.

Arkkitehtuurin valtionpalkinon vastaanottanut maisema-arkkitehti Gretel Hemgård on tehnyt pitkäaikaista taiteellista työtä maisema-arkkitehtuurin luojana niin maisemasuunnittelussa kuin
-restauroinnissa. Hän on toiminut laaja-alaisesti maisemanäkökulman ja -arkkitehtuurin hyväksi niin kansainvälisesti kuin kotimaassa.

Hemgårdin restaurointisuunnitelmien kohteet ovat tunnettuja kartano- ja huvilapuistoja ja muita Suomen vanhimpia julkisia puistoja. Hän on suunnitellut myös kasvitieteellisten puutarhojen ja arvokkaiden kulttuurimaisemien restaurointeja. Hemgårdin työssä korostuu suunnittelun pitkäjänteisyys historia- ja kasvillisuusselvityksistä lähtien aina ylläpidon ohjaukseen asti. Monet toteutuksista ovat lajinsa parhaimpia Suomessa.

Uusille alueille Hemgård on suunnitellut laajan kirjon kaupunkiympäristöjen arkkitehtuuria, puistoja, katuja, hautausmaita, pihoja ja maisemateoksia, joissa maisemasuunnittelu ja -arkkitehtuuri ovat tinkimättömästi ja monipuolisesti mukana kokonaisuudessa arkkitehtuurin rinnalla ja samalla itsenäisinä teoksina.

Arkkitehtuurin valtionpalkinnosta päättää arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta.

Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK pitää palkintoa merkittävänä kunnianosoituksena. “Hemgårdin panos suomalaisen maisema-arkkitehtuurin edistäjänä on erittäin arvokas. Maisema-arkkitehtuuria on voinut opiskella Suomessa omana koulutusohjelmanaan 30 vuotta, ja ammattikuntamme on vakiinnuttanut asemansa arkkitehtisuunnittelun rinnalla”, sanoo MARK:in puheenjohtaja Pia Kuusiniemi. Linkki MARK:in sivuille tässä.

Muut vuoden 2019 valtionpalkinnot saivat:

  • Elokuvataide: elokuvajournalisti Kalle Kinnunen
  • Esittävät taiteet: näytelmäkirjailija Heini Junkkaala ja tanssitaiteilija Liisa Pentti
  • Kirjallisuus: kirjailija Eeva Kilpi ja runoilija Cia Rinne 
  • Musiikki: oopperalaulaja Camilla Nylund ja muusikko Paula Vesala
  • Lastenkulttuuri: räppäri Ailu Valle
  • Visuaaliset taiteet: kuvataiteilija Jukka Korkeila, valokuvataiteilija Tiina Itkonen ja mediataiteen asiantuntija Perttu Rastas
  • Monitaide: taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen

Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) asiantuntijoina toimivat valtion taidetoimikunnat päättävät vuosittain taiteenalansa valtionpalkinnoista. Palkinnon voi saada taiteilija, taiteilijaryhmä, taidekriitikko, taidejournalisti tai taiteenalalla toimiva yhdistys tai muu yhteisö. Palkinto jaetaan tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta taiteen alan hyväksi.