Takaisin artikkeleihin

Vuoden 2020 arkkitehtuurin valtionpalkinto arkkitehti Olavi Koposelle

Moderni, puinen huvilarakennus kalliolla. Kuvassa on sininen hetki, johon talon valaistus tuo kauniin lämpimän kontrastin.

Villa Riviera (2012, Olavi Koponen), Taipalsaari, Suomi. kuva: Jussi Tiainen

Arkkitehtuurin valtionpalkinto myönnettiin arkkitehti Olavi Koposelle. Taiteen edistämiskeskuksen myöntämät taiteen valtionpalkinnot 24.11. Kansallisoopperassa Helsingissä, mutta tilaisuus peruuntui koronarajoitusten vuoksi.

Olavi Koponen
kuva: Hannele Syrjä

Arkkitehtuurin valtionpalkinon vastaanottanut arkkitehti Olavi Koponen (s. 1951) on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran erityisesti puuarkkitehtuurin parissa. Hän valmistui arkkitehdiksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1993 opiskeltuaan sitä ennen myös yhteiskuntatieteitä Moskovassa.

Koposen suunnittelemat, puusta rakennetut pientalot ja loma-asunnot herättivät huomiota jo 2000-luvun alkuvuosina. Niiden arkkitehtoninen ote kaihtaa sekä tavanomaisuutta että aikakautensa arkkitehtuurin valtavirtaa synnyttäen persoonallisia, paikasta ja rakennusmateriaalin erityispiirteistä syntyviä töitä. Hän on suunnitellut mm. Kotilo-talon Espoossa (2006). Hän on itse kuvannut suunnittelemiaan rakennuksia osuvasti tulkinnoiksi luonnon ja ihmisen suhteesta.

Vuonna 2010 Koponen muutti Ranskan Grenobleen, missä hän on r2k Architecte –toimistossa jatkanut työtään erityisesti suuren mittakaavan laadukkaan puuarkkitehtuurin parissa. Hänen töitään ovat mm. Koulukeskus Limeil-Brévannes sekä Päiväkoti Tencin (2017). Koposta voidaankin kiistatta pitää yhtenä merkittävänä suomalaisen arkkitehtuurin kansainvälisenä lähettiläänä.

Arkkitehtuurin valtionpalkinnosta päättää arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta. Valtionpalkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa.

Moderni puinen talo vehreällä tontilla. Talo on tehty vaaleasta puusta ja sen muoto on epäsymmetrinen.
Päiväkoti Tencin (2017, Olavi Koponen), Ranska. kuva: Jussi Tiainen

Muut vuoden 2020 valtionpalkinnot saivat:

 • Elokuvataiteen valtionpalkinto: elokuvatuotantoyhtiö Tuffi Films oy
 • Esittävien taiteiden valtionpalkinto: esitystaiteen talo Mad House Helsinki
 • Esittävien taiteiden valtionpalkinto: fyysisen klovnerian ja nykysirkuksen ryhmä Kallo Collective
 • Kirjallisuuden valtionpalkinto: suomentaja Markku Päkkilä
 • Kirjallisuuden valtionpalkinto: kirjailija Antti Nylén
 • Kuvataiteen valtionpalkinto: kuvataiteilija Maria Duncker
 • Kuvitustaiteen valtionpalkinto: kuvittaja Marika Maijala
 • Lastenkulttuurin valtionpalkinto: kirjakustantamo Etana Editions
 • Mediataiteen valtionpalkinto: kuvataiteilija Hans Rosenström
 • Monitaiteen valtionpalkinto: Kulttuurikeskus Museum of Impossible Forms
 • Muotoilun valtionpalkinto: palvelumuotoilija, sisustusarkkitehti Tanja Jänicke
 • Musiikin valtionpalkinto: säveltäjä Eero Ojanen
 • Musiikin valtionpalkinto: säveltäjä Lotta Wennäkoski

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto. Taike ja sen yhteydessä olevat taidetoimikunnat ja lautakunnat jakavat apurahoja ammattitaiteilijoille ja avustuksia taiteen alan yhteisöille. Virastossa työskentelee 80 henkilöä. Heistä puolet on virkamiehiä ja puolet määräaikaisia läänintaiteilijoita, jotka toimivat taiteen edistämisen hankkeissa maan eri puolilla. Taiken päätoimipiste on Helsingissä, ja lisäksi sillä on aluetoimipisteitä.