Takaisin artikkeleihin

Vuoden 2021 arkkitehtuurin valtionpalkinto AOR Arkkitehdeille

Tietokoneella tuotettu havainnekuva suuresta hirsisestä rakennuksesta ulkoapäin. Kuvassa on talvi ja ihmiset luistelevat rakennuksen edessä. Rakennus koostuu neljästä harjakattoisesta osasta.

Havainnekuva Tuusulaan rakenteilla olevasta massiivihirsisestä lukio- ja monitoimirakennus Moniosta. kuva: AOR Arkkitehdit

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2021 valtionpalkinnot 13 ansioituneelle taiteilijalle, työryhmälle ja taideyhteisölle. Arkkitehtuurin valtionpalkinto jaetaan AOR Arkkitehdeille. 

Erkko Aartin, Arto Ollilan, Mikki Ristolan ja Kuutti Halisen AOR Arkkitehdit -toimisto on menestynyt erinomaisesti arkkitehtikilpailuissa reilun viiden toimintavuotensa aikana. Palkintolautakunnan mukaan he osaavat toteuttaa kilpailuehdotuksesta laadukkaan arkkitehtonisen toteutuksen. Etenkin innovatiivista nykyarkkitehtuuria edustava Jätkäsaaren peruskoulu sai osakseen kiitosta. 

Helsingin kaupungin rakennuttama ja AOR Arkkitehtien suunnittelema Jätkäsaaren koulu on aiemmin saanut Vuoden 2019 betonirakenne -palkinnon taitavasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta rakennuttamisesta ja toteutuksesta. Se on niin ikään ehdolla vuoden 2022 EU:n arkkitehtuuripalkinnon saajaksi.

 AOR on suuntautunut toiminnassaan koulujen ja muiden julkisten tilojen rakentamiseen. Tällä hetkellä työn alla ovat muun muassa suurta kiinnostusta herättänyt Tampereen taidemuseon laajennus ja Tuusulan massiivihirsinen lukio- ja monitoimirakennus Monio, kilpailuvoittoja nekin. 

Viimeksi mainitut huomioitiin myös valtionpalkinnon perusteluissa. Lukio- ja monitoimirakennus Monion yksiaineisia massiiviratkaisuja pidettiin kiinnostavina. Tampereen taidemuseon laajennuksen muotoa kehuttiin kiehtovaksi sekä ympäröiviin vanhojen teollisuusrakennusten tiiliarkkitehtuuriin hienosti yhdistyväksi. Palkintolautakunnan mukaan toimiston töissä välittyy aito kiinnostus uudistaa nykyarkkitehtuuria, ja toisaalta kiinnostus perinteisiä materiaaleja hyödyntäviin nykytulkintoihin. 

Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi. Valtionpalkinnoista päättävät vuosittain valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina. 

Muihin palkittuihin sekä palkintoperusteluihin voi tutustua Taiteen edistämiskeskus Taiken sivuilla tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).