Takaisin artikkeleihin

Vuoden 2022 Puupalkinto Helsinki-Vantaan lentoaseman sisäänkäyntirakennuksen alakatolle

Lentokenttärakennus, jossa vapaamutoinen puinen katos.

Tuomas Uusheimo

Helsinki-Vantaan lentoaseman sisäänkäyntirakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto ALA. Palkinto julkistettiin Puupäivässä 3.11.2022.

Tuomaristo kuvaa puun käyttöä Helsinki-Vantaan lentoaseman sisäänkäyntikatoksen ja lähtöaulan alakatossa taidokkaaksi. Katon arkkitehtuuri on monitasoista ja selkää, ja sen tuoma tunnelma on ainutlaatuisen rauhoittava hektisessäkin ympäristössä. Alakaton puuelementti, joka ulottuu ulos katoksen lippaan, tuo vahvan luonnonmukaisen elementin muuten teräksen harmaaseen teolliseen ympäristöön.

Puupalkinnon voittajakohteesta huokuu eri osapuolten – suunnittelijoiden, toteuttajien ja tilaajan – yhteinen tahtotila läpi projektin toteutuksen. Tärkeässä roolissa on ollut arkkitehdin vankka näkemys siitä, kuinka visio tullaan toteuttamaan. Toteutuksen kannalta puurakenteiden toimittajan paneutuminen hankkeeseen näkyy laadukkaana ja viimeisteltynä lopputuloksena.

Vapaamuotoisen alakaton toteutus ja työnjälki on hieno esimerkki siitä, kuinka myös isoja kokonaisuuksia pystytään toteuttamaan kalustepuusepäntyön tarkkuudella. Teknisesti erittäin haastavan kokonaisuuden toteuttaminen visiosta käytäntöön on ollut mahdollista hyödyntämällä esivalmistettuja elementtejä. Alakattorakenne koostuu yli 500 yksilöllisestä elementistä. Tinkimättömän viimeistelyn ja tasalaatuisen pintakäsittelyn ansiosta katto on yhtenäinen kokonaisuus.

Palkitun rakennuksen pääsuunnitteljana toimi arkkitehti Juho Grönholm Arkkitehtitoimisto ALA:sta.

Kunniamaininta Pikku-Finlandialle

Tuomaristo palkitsi tilapäisen tapahtumapaviljongin, Pikku-Finlandian, kunniamaininnalla. Helsingin Töölönlahdella sijaitsevan rakennuksen on suunnitellut arkkitehdit Jaakko Torvinen, Elli Wendelin ja Havu Järvelä yhteistyössä arkkitehti, professori Pekka Heikkisen ja Arkkitehdit NRT:n kanssa. Pikku-Finlandia voitti myös vuotuisen yleisöäänestyksen.

Vastuullinen rakentaminen ja vastuullisuus ympäristöä kohtaan ovat ilmeisiä ja läpileikkaavia teemoja rakennuksessa ja tekijöidensä ajattelussa. Kiertotalousperiaatteet ovat toteutuneet läpi hankkeen. Rakennuksen purku ja siirrettävyys on otettu hienosti huomioon suunnittelussa ja toteutuksessa. Rakennusosat ja materiaalit ovat uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä. Rakentamisen laatu on korkeaa pieniä yksityiskohtia myöten, ja eri puutuotteiden yhdistäminen on onnistunutta, tuomaristo perustelee. 

Lue lisää Puupalkinnosta ja voittajakohteesta tästä linkistä.