Takaisin artikkeleihin

Vuoden 2023 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin valmistelut käynnistyvät

Nainen, joka katsoo kameraan

Kahdeksannentoista arkkitehtuuribiennaalin kuraattori on ghanalais-skotlantilainen arkkitehti ja kirjailija Lesley Lokko. Suomen paviljongin näyttelykonseptien open call -haku käynnistyy 21. maaliskuuta.

Venetsian biennaaliorganisaatio on jälleen tehnyt mielenkiintoisen valinnan arkkitehtuuribiennaalin kuraattoriksi. Lesley Lokko on tehnyt pitkän kansainvälisen uran arkkitehtuurin tutkimuksen ja opetuksen parissa, mutta hän on myös useita best-seller-romaaneja julkaissut kirjailija. Lokko on keskittynyt sekä arkkitehdin että kirjailijan ammatissaan rodun, kulttuurin ja tilan väliseen suhteeseen.

Lokko on syntynyt Skotlannissa ja asunut osan nuoruudestaan isänsä kotimaassa Ghanassa. Hän valmistui arkkitehdiksi ja väitteli tohtoriksi Lontoossa. Opetettuaan arkkitehtuuria useissa yliopistoissa eri puolilla maailmaa hän perusti vuonna 2015 Johannesburgin yliopistoon arkkitehtuurin jatkokoulutusohjelman. Vuonna 2020 Lokko perusti Ghanan Accraan African Futures Instituten, joka toimii foorumina arkkitehtuurin jatkokoulutukselle ja julkiselle keskustelulle. Hän on myös yksi UN-Habitatin alaisuudessa toimivan Council on Urban Initiatives -järjestön perustajajäsenistä.

La Biennale di Venezian mukaan Lesley Lokkon nimitys tuo arkkitehtuuribiennaalin johtoon kansainvälisen persoonan, joka kykenee eri rooleissa tulkitsemaan omaa asemaansa arkkitehtuuria ja kaupunkia koskevassa nykykeskustelussa. Biennaalin presidentti Roberto Cicutto uskoo Lokkon lähtökohtien olevan ihanteelliset jatkamaan keskustelua kysymyksistä, joita Hashim Sarkisin kuratoima vuoden 2021 arkkitehtuuribiennaali herätti. 

Lokkon joulukuussa antaman lausunnon mukaan tulevaisuudessa tietoa tuotetaan ja valvotaan uusilla tavoilla. Uudet yleisöt kaipaavat uudenlaisia narratiiveja, työkaluja ja tilan, muodon ja paikan ilmaisuja.

“Kahden vaikean ja ihmisiä jakaneen vuoden jälkeen arkkitehdeilla on ainutlaatuinen tilaisuus näyttää maailmalle, mitä osaamme parhaiten: esittää kunnianhimoisia luovia ideoita, jotka auttavat hahmottamaan, millainen on oikeudenmukaisempi ja optimistisempi yhteinen tulevaisuutemme”, kuvaili Lokko arkkitehtuuribiennaalin merkitystä. 

Lue lisää La Biennale di Venezian sivuilta tästä linkistä (aukeaa uuteen välilehteen).

Biennaalin teemaa ei ole vielä julkistettu, mutta Lokkon tausta ja työn painopisteet antanevat siitä osviittaa. Kuraattorivalinnan julkistamisen jälkeen maailman tai ainakin Euroopan turvallisuus on järkyttävällä tavalla murentunut, minkä voisi olettaa vaikuttavan teemavalintaan.

Suomen paviljonkiin haetaan näyttelykonseptia open call -menettelyllä

Archinfo etsii Suomen paviljongin näyttelykonseptia vuoden 2023 arkkitehtuuribiennaaliin avoimella haulla. Hakuasiakirjat julkaistaan Archinfon verkkosivuilla 21. maaliskuuta, ja haun ensimmäinen vaihe sulkeutuu 24. huhtikuuta. Haun toiseen vaiheeseen valittujen konseptien jatkotyöstö tapahtuu touko–kesäkuussa. Valintapaneeli tekee lopullisen valinnan kesäkuun aikana. Kahdeksastoista Venetsian arkkitehtuuribiennaali järjestetään 20.5.–26.11.2023.

Ehdotuksia näyttelykonseptiksi toivotaan monialaisilta ja kansainvälisiltä työryhmiltä, joiden jäsenistä vähintään yhden tulee olla suomalainen tai toimia Suomessa. Suomen paviljongin näyttelyn halutaan heijastavan sitä, miten arkkitehtuuri voi tukea yhdenvertaisuutta, hyvinvointia, kestävyyttä ja monimuotoisuutta. 

Open callin ajankohtaiset tiedot päivitetään tälle sivulle: archinfo.fi/en/venice-biennale/open-call