Takaisin artikkeleihin

Vuoden 2025 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuraattoriksi Carlo Ratti

Miehen potrettikuva

La Biennale di Venezia

Seuraavan Venetsian arkkitehtuuribiennaalin valmistelut ovat käynnissä, ja kuraattoriksi on valittu italialainen arkkitehti ja insinööri Carlo Ratti. Suomen paviljongin kuraattorihaku on avoinna 5. helmikuuta asti.

Teksti: Anna Rusi

Yhdeksästoista arkkitehtuuribiennaali avaa ovensa 24. toukokuuta 2025. Biennaaliorganisaatio on presidentti Roberto Cicutton johdolla nimittänyt tulevan arkkitehtuuribiennaalin kuraattoriksi italialaisarkkitehti Carlo Rattin.

Ratti on arkkitehtuuri- ja innovaatiostudio Carlo Ratti Associatin perustaja ja Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) Senseable City Lab -yksikön johtaja. Ratti on koulutukseltaan sekä arkkitehti että insinööri ja opettaa MIT:n ohella myös Politecnico di Milanossa.

Yli 750 julkaisua kirjoittanut Ratti tunnetaan erityisesti kaupunkisuunnittelun asiantuntijana, jonka töitä on ollut esillä esimerkiksi New Yorkin modernin taiteen museossa, Venetsian biennaalissa ja Barcelonan designmuseossa. Aikaisemmin Ratti on toiminut kuraattorina muun muassa Shenzenin Bi-City Biennale of Urbanism/Architecture -näyttelyssä ja Porton designbiennaalissa.

"Me arkkitehdit mielellämme pidämme itseämme älykkäinä, mutta todellista älykkyyttä on kaikkialla. Evoluution ruumiiton nerokkuus, tietokoneiden kasvava teho ja väkijoukon kollektiivinen viisaus. Vastataksemme maailman haasteisiin arkkitehtuurin on valjastettava kaikki ympärillämme oleva älykkyys. On suuri kunnia saada kuratoida vuoden 2025 Venetsian arkkitehtuuribiennaali”, Ratti kertoo.

Biennaalin teemaa ei ole julkistettu, mutta kuraattorin työn painopisteet ja taustat saattavat heijastella myös teemavalintaan.

Lue lisää kuraattorivalinnasta la Biennale di Venezian verkkosivuilta. 

Suomen paviljongille haetaan näyttelyideaa

Archinfo etsii kuraattoria ja näyttelyideaa, jonka pohjalta kehitetään Suomen paviljongin näyttely seuraavaan Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin. Kuraattorin aiempaan kokemukseen voi kuulua esimerkiksi arkkitehtuurin, muotoilun tai taiteen kuratointia tai tutkimusta tai niistä kirjoittamista.

Avoimella haulla Archinfo toivoo saavansa vahvoja, ajatuksia herättäviä ja tulevaisuuteen katsovia näyttelyideoita, jotka liittyvät ajankohtaisiin suomalaisiin arkkitehtuuri-ilmiöihin mutta koskettavat myös laajaa kansainvälistä yleisöä.

Haku on avoinna 5. helmikuuta asti. Lue lisää tästä linkistä.