Takaisin artikkeleihin

Vuoden ympäristötaideteos 2014 -kunniakirja Herttoniemen duunareiden tekijöille

Kyltti, jossa lukee Valurinpolku, jonka päällä on pikkuinen musta henkilö.

Ympäristötaiteen säätiö on myöntänyt Vuoden ympäristötaideteos -kunniakirjan 2014 kuvataiteilija Sirpa Hynniselle ja kuvataiteilija Vesa-Ville Saariselle teoksestaan Herttoniemen duunarit. Palkittu teoskokonaisuus koostuu lähes kuudestakymmenestä siluettikuvasta, jotka esittävät työläishahmoja työkaluineen. Teoskokonaisuus levittäytyy ympäri Helsingin Herttoniemen yritys- ja teollisuusaluetta, jossa on paljon erilaisia ammattiin viittavia kadunnimiä.Herttoniemen duunarit on Helsingin taidemuseon vuonna 2014 tilaama teoskokonaisuus. Sen syntyhistoria liittyy taidemuseon jo vuonna 2008 aloittamaan hankkeeseen, jossa taiteilijat saavat ideoida teoksen itse valitsemaansa paikkaan. Vuonna 1990 perustettu Ympäristötaiteen säätiö valitsee vuosittain Suomessa toteutetun taideteoksen tai teoskokonaisuuden vuoden ympäristötaideteokseksi. Kunniakirjalla säätiö nostaa esiin ympäristötaiteen erilaisia muotoja ja mahdollisuuksia sekä kiittää ja kannustaa ympäristötaideteosten tekijöitä ja tilaajia. Säätiön tehtävänä on suomalaisen rakennetun ympäristön parantaminen, erityisesti edistämällä taideteosten ja muiden taidehankkeiden toteutumista osana ympäristöä ja rakentamista.Ympäristötaiteen säätiö perustelee valintaansa kunniakirjan saajasta näin:
Herttoniemen duunarit osoittaa erinomaisesti, että myös pienikokoinen ja toteutukseltaan kevyt ympäristötaideteos voi tehdä suuren vaikutuksen rakennetussa ympäristössä. Paikkaa ja sen historiaa ymmärtävä teos on lisäksi hengeltään hauska. Sarjakuvamaiset hahmot liioiteltuine työkaluineen onnistuvat hienovaraisella huumorilla tuomaan iloisuutta arkeen. Pieni voi olla suurta.
[caption id="attachment_3035" align="aligncenter" width="618"]Lappeenrantalaistaiteilijat Sirpa Hynninen (s.1963) ja Vesa-Ville Saarinen (s. 1960) saivat Vuoden ympäristötaideteos 2014 -kunniakirjan teoskokonaisuudestaan Herttoniemen duunarit. Valokuva: Vesa-Ville Saarinen. Valitsimme Herttoniemen teollisuusalueen teoksen sijoituspaikaksi, koska alue ei ole ilmeisin paikka taiteelle, Vuoden ympäristötaideteos 2014 -kunniakirjalla palkitut lappeenrantalaistaiteilijat Sirpa Hynninen (s.1963) ja Vesa-Ville Saarinen (s. 1960) kertovat teoksen taustasta. Valokuva: Vesa-Ville Saarinen.[/caption]Lisätietoja: www.ymparistotaide.fi.