Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Verkkotapahtuma

3A Talks: Pelastetaan Lastenlinna! 8.2.

Kuvituskuva

Vuoden ensimmäisessä 3A Talksissa keskustellaan historiallisesti, sosiaalisesti ja arkkitehtonisesti merkittävän Lastenlinnan sairaalan tulevaisuudesta. Aihe on valtakunnallisesti ajankohtainen, sillä sote-uudistuksen myötä useita terveydenhoitoalan rakennuksia jää vaille käyttötarkoitusta.

Lastenlinnan sairaala on merkittävä terveydenhoidon, jälleenrakennusajan yhteisvastuun ja arkkitehtuurin kansallinen muistomerkki. Rakennus valmistui Helsingin Taka-Töölöön vuonna 1948 arkkitehti Elsi Borgin kumppaneineen suunnittelemana. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin valmistunut laajennusosa on niin ikään Elsi Borgin käsialaa. Lastenlinnan arkkitehtuuri on ainutlaatuinen synteesi funktionalismia ja 1940-luvun romantiikkaa, ja rakennuksen julkisivuja koristaa kuvanveistäjä Sakari Tohkan suunnittelemat reliefit. Lisa Johansson-Pape suunnitteli rakennuksen valaisimet.

Lastenlinnan arkkitehtuuriin voi tutustua esimerkiksi Finnish Architecture Navigatorissa (linkki).

Vuonna 2018 Lastenlinnan toiminnot siirtyivät vastavalmistuneeseen Uuteen lastansairaalaan ja kiinteistö jäi tyhjilleen. Loppuvuodesta 2021 joukko lääkäreitä ja arkkitehteja laativat vetoomuksen Lastenlinnan säilyttämiseksi ja korjaamiseksi niin, ettei sen arkkitehtuuriin ja arvokkaisiin, alkuperäisinä säilyneisiin sisätiloihin tehdä merkittäviä muutoksia.

Helmikuun 3A Talksissa keskustellaan Lastenlinnasta sekä muista hyvinvointialueiden uudelleenjärjestelyjen vuoksi tyhjenevistä sairaalakiinteistöistä. Keskustelijoina ovat modernin korjaamiseen erikoistunut arkkitehti Tapani Mustonen, lääketieteen tohtori, psykiatri ja poliitikko Ilkka Taipale sekä juuri Rakentamisen Ruusulla palkitun Meilahden Puistosairaalan pääsuunnittelija Markus Kuusela Arkkitehtiryhmä Reino Koivulasta. Keskustelua luotsaa toimittaja Paula Holmila.

Tapahtuma järjestetään Google Meet -alustalla. Linkki tapahtumaan löytyy sivun yläreunasta tapahtuman tiedoista sekä Facebook-tapahtumasta (linkki). Tilaisuus tallennetaan omaa käyttöä varten. Tallennetta ei julkaista.

Tilaisuus on osa Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Arkkitehtitoimistojen liitto ATL:n yhdessä järjestämää 3A Talks -tapahtumasarjaa, jossa joka kuukauden 2. tiistaina kuullaan ja keskustellaan alan ajankohtaisista aiheista.