Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Helsingin kaupungintalo
Pohjoisesplanadi 11–13, Helsinki

Järjestäjä

Alvar Aalto -säätiö, Paimion parantola -säätiö

Ilmoittaudu tästä

Voit ilmoittautua kaikkiin ArkMuoto-päätapahtumiin samalla ilmoittautumislomakkeella.

Aalto uudessa muodossa – 125 vuotta Alvar Aallon syntymästä

Havainnekuva sisätilasta

Arkkitehtitoimisto A-konsultit

Alvar Aallon syntymän 125-vuotisjuhlavuotta vietetään Helsingin kaupungintalolla 2.2. klo 13–16.30 uusien avausten merkeissä. Tule kuulemaan Aalto 125 -juhlavuodesta, 90-vuotiaasta Paimion parantolasta sekä uudesta Aalto2-museokeskuksesta, joka avautuu Jyväskylässä toukokuussa 2023!

Seuraa tapahtumaa verkossa


Uudessa Aalto2-museokeskuksessa yhdistyvät kiinnostavalla tavalla kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta, Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -museo. Museorakennusten yhdistäminen on ollut alun perin arkkitehti Aallon oma, visionäärinen ajatus.

Tilaisuudessa Keski-Suomen museon johtaja Heli-Maija Voutilainen ja Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh kertovat uudesta museokeskuksesta ja sen näyttelyistä. Avajaisnäyttelyn aiheena on maailmanperintö ja aihetta lähestytään muun muassa Alvar Aallon arkkitehtuurin ja suomalaisen saunakulttuurin näkökulmista. Kerromme myös Alvar Aalto -museon uudesta perusnäyttelystä, jossa Alvar, Aino ja Elissa Aallon tarina herää eloon tässä ajassa.

Alvar Aallon ohella myös Paimion parantola viettää juhlavuottaan. 90-vuotias funktionalismin merkkiteos valmistui tuberkuloosiparantolaksi vuonna 1933 ja sitä on siitä asti pidetty Aino ja Alvar Aallon kansainvälisenä läpimurtoteoksena. Nyt parantolan ovet vihdoin avautuneet myös yleisölle. Kaupungintalolla keskustelemme merkkirakennuksesta parantavana kokonaistaideteoksena sekä juhlavuoden ohjelmasta.

Kaikki Alvar Aallon ystävät, lämpimästi tervetuloa paikalle juhlistamaan Aaltoa, arkkitehtuuria, kulttuurihistoriaa ja muotoilua! 

Ohjelma

13.00−13.10 Tervetuloa, Heikki Aalto-Alanen, Paimion parantola -säätiön hallituksen puheenjohtaja

13.10−14.30 Alvar Aalto 125 -juhlavuoden aiheita, Tommi Lindh, toimitusjohtaja, Alvar Aalto -säätiö

Aalto2 – uusi museokeskus yhdistää, Heli-Maija Voutilainen, museotoimenjohtaja, Keski-Suomen museo

Aalto2:n uudet näyttelyt, Mari Murtoniemi, intendentti, Alvar Aalto -museo

Kuraattorien videotervehdys Barcelonasta, Anna & Eugeni Bach

Kysymyksiä ja keskustelua

Klo 14.30−15.00 Kahvitauko

Klo 15.00−16.00 Paimion Parantola 90 vuotta, Mirkku Kullberg, toimitusjohtaja, Paimion parantola -säätiö

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu 125:lle henkilölle.

Tapahtumaan voi osallistua paikan päällä Helsingin kaupungintalolla (ilmoittautuminen) tai sitä voi seurata verkossa Helsinki-kanavalla.

Tapahtuma on osa Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtumasarjaa Helsingin kaupungintalolla. Lisätietoa tapahtumasta täällä.  

Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898-1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Aino, Alvar ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin − yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa − Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.