Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Antikvariaatti Tessi
Mäntyviita 4, Espoo

Järjestäjä

Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi, Mikko Laaksonen, Antti Sillanpää

Koteja suomalaisille – Arava-arkkitehtuuria 1949–1966 -kirjan julkaisutilaisuus

Suhdanteiden myrskyt ovat aina koetelleet suomalaista rakentamista, niin myös nyt. Ongelmiin on kuitenkin löydetty myös innovatiivisia ratkaisuja. Arava-talojen vähälle huomiolle jääneestä historiasta ilmestyy Mikko Laaksosen kirja ”Koteja suomalaisille – Arava-arkkitehtuuria 1949–1966”.

Asiantunteva teksti ja kymmenet kuvat näyttävät, miten Suomi nousi kohti asuntoarkkitehtuurin kansainvälistä kärkeä sodan ja niukkuuden jälkeen.

Suomalaista modernistista asuntoarkkitehtuuria kehiteltiin 1930-luvulla ja 1940-luvulla niukkuuden olosuhteissa, ja se sai vaikutteita pohjoismaisista esikuvista. Arava-järjestelmä mahdollisti asuntorakentamisen lisäämisen ja monipuolistumisen, ja vaikutti kaupunkien, lähiöiden ja pientalojen muotoutumiseen.. Lopulta suomalainen arkkitehtuuri muodostui itse esikuvaksi kylmän sodan rintamalinjan molemmin puolin.

Kirjassa on esitelty kohteita neljältätoista alueelta Helsingin seudulta, muun muassa Roihuvuoresta, Käpylästä, Vantaan Kaivokselasta ja Espoon Tapiolasta. ”Koteja suomalaisille” esittelee lisäksi Tampereen Kalevan, Turun Martin, Oulun Karjasillan ja lukuisien muiden alueiden asukkaille heidän kotiensa suunnittelun taustat. Teoksessa on historiallisten ja nykyvalokuvien lisäksi kymmeniä pohjapiirroksia. ”Koteja suomalaisille” on tarkoitettu kaikille arkkitehtuurista kiinnostuneille, sekä laadukkaan asuntosuunnittelun oppikirjaksi asuntosuunnittelijoille ja rahoittajille. Kirja auttaa ymmärtämään paremmin suomalaisen asuntorakentamisen historiaa ja nykypäivää.

Julkistustilaisuus pidetään Espoon Tapiolassa, antikvariaatti Tessissä, Mäntyviita 4, 24.4. kello 16–17. Voitte saada arvostelukappaleen tuolloin tai voimme postittaa kirjan teille. Kirjan tekijä tulee paikalle ja tilaisuudessa voi ottaa kuvia Tapiolan aravatalojen yhteydessä. Tilajärjestelyjen vuoksi pyydämme ilmoittautumaan etukäteen, mutta yllätysvieraanakin saa toki tulla. Kirjailija johtaa myös yleisölle avoimen arkkitehtuurikävelyn Tapiolan Arava-kohteisiin kello 18–20, lähtö Mäntytornilta, Mäntyviita 4.

Tietokirjailija Mikko Laaksonen, joka on tehnyt lukuisia kirjoja arkkitehtuurista ja paikallishistoriasta, vastaa kysymyksiin myös etukäteen. Laaksosen aiempia teoksia ovat mm. Turun raitiotiet (2008), Turun seudun arkkitehtuuriopas (2013, yhdessä Juri Nummelinin kanssa), Erik Bryggmanin arkkitehtuuri (2016), Betoni ja modernismi – arkkitehti Pekka Pitkänen 1927–2018 (2020) ja Turun lähiöt (2021, yhdessä Petri Aallon kanssa). AtlasArt on aiemmin julkaissut Laaksosen kirjat Turun seutu kartoin (2015) ja Turku: historialliset kaupunkikartat (2018).

Yhteystiedot:

Kirjailija Mikko Laaksonen, mikala@utu.fi, 040 720 2256
Kustantaja Antti Sillanpää, antti.sillanpaa@atlasart.fi

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Morbus Aboensis – kaupunkimaiseman muutos 1960-luvulta nykypäivään

12.06.2024 17:00–19:00