Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Kinopalatsi 8
Kaisaniemenkatu 2, Helsinki

Järjestäjä

DocPoint

DocPoint 2024: Tehtävänä paratiisi

Kuusi henkilöä rakennuksen avoparkkeella tarkastelemassa piirrustuksia.

Inari Ylinen

Suomalainen arkkitehti saa tehtäväkseen suunnitella noin puolen miljoonan asukkaan kaupungin Nepaliin. Projektissa vastakkain asettuvat länsimaiset unelmat ja köyhän aasialaisvaltion realiteetit.


Kaupungistuminen ja maalta kaupunkiin muutto ovat ajankohtaisia ilmiöitä Nepalissa, jonka pääkaupunki Kathmandu laajenee jatkuvasti. Suunniteltua kaupunkitilaa tarvittaisiin kipeästi lisää, ja ratkaisuna tähän Nepalin valtio on päättänyt rakennuttaa uuden kaupungin Kathmandun laaksoon. Kaupungin suunnittelun saavat tehtäväkseen suomalainen arkkitehti Pekka Helin ja hänen arkkitehtitoimistonsa Helin & Co Architects, joiden kädenjälki on tullut etenkin helsinkiläisille tutuksi REDI-kauppakeskuksen ja sen tornitalojen muodossa.

Dokumentti vie katsojan seuraamaan harvinaisen projektin etenemistä sen ensimmäisistä suunnittelukokouksista alkaen. Kokonaisen kaupungin suunnittelu 600 000 asukkaalle on jopa kokeneelle Helinille uusi ja haastava tehtävä. Tehtävän valtavan koon lisäksi haasteita riittää muitakin. Nepalilainen kulttuuri on suunnittelutiimille vieras, mikä aiheuttaa suunnittelussa monenlaisia yllätyksiä, kuten sen, että alueella jo olevien pyhien temppeleiden siirto ei tule kuuloonkaan. Helin ja suunnittelutiimi haluavat luoda kaupungista toimivan paratiisin, mutta se, mikä suomalaisille suunnittelijoille näyttäytyy paratiisina, ei automaattisesti ole sitä nepalilaisille.

Tehtävänä paratiisi on samaan aikaan ainutlaatuinen kuvaus valtavasta arkkitehtuurisesta projektista, mutta myös kahden toisilleen vieraan kulttuurin kohtaamisesta. Molempien tavoitteena on kaupunki, joka koostuu laadukkaista kodeista, viheralueista ja kestävästä energiantuotannosta yhdistettynä nepalilaisiin perinteisiin. Yhteisestä tavoitteesta ja keskinäisestä kunnioituksesta huolimatta kulttuurierot aiheuttavat projektissa pään raapimista ja turhautumista.

Dokumentin on ohjannut DocPointin taiteellisena johtajanakin toiminut Kati Juurus, joka on myös palkittu tutkivasta journalismistaan.

Näytökset:

01.02.2024 16:30 Kinopalatsi 8
03.02.2024 16:30 Kinopalatsi 8

Lue lisää ja osta liput