Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Kinopalatsi
Kaisaniemenkatu 2, Helsinki

Järjestäjä

DocPoint

DocPoint 2024: The Mother of All Lies

kuvankaappaus vanhasta naisesta elokuvassa

Ohjaaja lavastaa pienoismallin casablancalaisesta naapurustostaan selvittääkseen mysteerin siitä, miksi hänellä on vain yksi kuva lapsuudestaan, eikä kuvassa näkyvä tyttö ole hän itse.


Kun Asmae El Moudir oli lapsi, hänen perheensä ei sallinut kotiinsa valokuvia syystä, jota hän ei koskaan saanut selville. Elokuva lähtee liikkeelle tästä henkilökohtaisesta muistosta, tästä pienestä mysteeristä. Sen pohjalta El Moudir kuitenkin rakentaa tarinan, joka setvii perheen, naapuruston ja valtion poliittisen trauman kytköksiä toisiinsa. Elokuva näyttää, kuinka tapahtumien arvet näkyvät yhä niin yksilöissä kuin marokkolaisessa yhteiskunnassakin.

Kaikkea tätä käsitellään visuaalisesti kiehtovalla tavalla tapahtumien uudelleennäyttelyn kautta. Tähän tarkoitukseen El Moudir ja hänen isänsä ovat rakentaneet pienoismallin korttelista, jossa perhe aikoinaan asui. Pienoismallin avulla tapahtumat visualisoidaan omalaatuisesti. Kuvat tuntuvat naiiveilta tavalla, joka alleviivaa kuvattujen tapahtumien hirveyttä. Samaan aikaan elokuvanteossa mukana olleet henkilöt tuntuvat saavan pienoismallin kautta jotain hyvin tärkeää: kuvallisen representaation tapahtumista, tavan luoda fyysiseksi heitä mieliään kalvavat muistot. Elokuvallaan El Moudir myös rakentaa itselleen fyysisesti säilyviä muistoja, ei pelkästään tästä tapahtumasta, vaan myös omasta perheestään.

The Mother of All Lies voitti Cannesin elokuvajuhlilla ohjauspalkinnon arvotetussa Un Certain Regard -sarjassa sekä jakoi festivaalin parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Näytösajat:

01.02.2024 18:30 Kinopalatsi 7
02.02.2024 18:15 Kinopalatsi 6
03.02.2024 14:00 Kinopalatsi 1

Lue lisää ja osta liput