Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Eurooppasali, Voimatalo
Malminkatu 16, Helsinki

Järjestäjä

Archinfo, SAFA, ATL, RTS

Ilmoittautuminen

Eurovaalipaneeli: Arkkitehtuurilla kohti kestävämpää rakentamista ja korjaamista

kuvituskuva

RTS

EU-tasolla tehtävät päätökset vaikuttavat jokaisen suomalaisen elinympäristöön. Haastamme eurovaaliehdokkaat keskustelemaan siitä, miten arkkitehtuurilla voidaan ohjata rakennusalaa kohti vähähiilistä rakennettua ympäristöä. Tervetuloa Archinfon, Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL:n ja Rakennustietösäätiö RTS:n järjestämään eurovaalipaneeliin.

Kiinteistö- ja rakennusala vastaa noin kolmanneksesta maamme päästöistä. Alan perusteellinen muutos on edellytys sille, että tavoite Suomen hiilineutraaliudesta toteutuisi vuoteen 2035 mennessä. Valtaosa tavoitteeseen vaikuttavista päätöksistä tehdään EU-tasolla.

Paneeliin osallistuvat eurovaaliehdokkaat Sirpa Pietikäinen (kok), Krista Mikkonen (vihr), Timo Kaunisto (kesk) ja Pinja Vuorinen (vas). Keskustelua alustaa Rakennustietosäätiön tutkimusjohtaja Sini Saarimaa, ja paneelia moderoi Safan puheenjohtaja Asko Takala.

Arkkitehtuuri on avainasemassa vihreän siirtymän toteutumisessa rakennusalalla. Ensisijaisesti on pyrittävä korjaamaan olemassa olevaa rakennuskantaa ja tekemään se resurssiviisaasti. Uudisrakennuksen suunnitteluvaiheessa määritellään muun muassa rakennuksen elinkaari ja energiatehokkuus, rakennusmateriaalien ja rakennusosien kierrätettävyys, rakennuksen korjattavuus ja muuntojoustavuus sekä rakennuksen suhde ympäröivään ekosysteemiin.

Paneelikeskustelun aiheita muun muassa:

  • Miten poliittisilla päätöksillä EU:ssa voidaan edistää laadukasta arkkitehtuuria ja sitä kautta kestävää elinympäristöä ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta jäsenvaltioissa?
  • Miltä näyttää arkkitehtipalvelujen markkinatilanne Euroopassa?
  • Mistä energiadirektiivissä on oikeastaan kyse?

    Ilmoittaudu tapahtumaan 13.5. mennessä tästä linkistä.

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös

    Morbus Aboensis – kaupunkimaiseman muutos 1960-luvulta nykypäivään

    12.06.2024 17:00–19:00