Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Riviera Kallio
Harjukatu 2, Helsinki

Järjestäjä

Open House Helsinki

Open House Helsinki: Korttelikinojen Helsinki -paneelikeskustelu

Valokuva elokuvateatterin ikkunoista, joissa neonvalot.

Ninni Vidgren

Elokuva on viihdemuoto, joka on jättänyt jälkiä niin kaupungin fyysiseen muotoon kuin sen kollektiiviseen muistiin. Elokuvat ovat ikuistaneet kadonnutta Helsinkiä eri vuosikymmeneltä, ja moni pitkään Helsingissä asunut tuntuu hahmottavan kaupunkia kauan sitten kadonneiden leffateattereiden kautta.

Helsingin elokuvakulttuurin historia ulottuu 1800-luvun lopulle saakka, ja vanhimmissa edelleen käytössä olevissa saleissa leffoja on katsottu yhtäjaksoisesti lähes sadan vuoden ajan. Vielä useampi teatteri on saanut uuden elämän kuntosalina, taidegalleriana tai uskonnollisena kokoustilana. Vastaavasti monia olemassa olevia rakennuksia on muokattua elokuvateattereiksi.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Helsingin leffateatteritarjonta on monipuolistunut merkittävästi: multiplex-teatterit ovat levittäytyneet ydinkeskustasta esikaupunkeihin, samalla kun kantakaupunkiin on syntynyt verkosto uuden sukupolven korttelikinoja, joissa tarjoillaan niin laatuelokuvia kuin ruokaa ja juomia. Uusiakin elokuvakeskuksia on parhaillaan rakenteilla. Miltä siis näyttää helsinkiläinen leffakulttuuri ja sen tuottama rakennusperintö nyt ja tulevaisuudessa?

Kristo Vesikansan vetämään paneelikeskusteluun osallistuvat Urmas A. Hilapieli, Hannu Salmi, Aino Niskanen ja Juhani Styrman.

Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen, max 50 henkilöä. 

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä linkistä. 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Morbus Aboensis – kaupunkimaiseman muutos 1960-luvulta nykypäivään

12.06.2024 17:00–19:00