Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Muotoilukeskus Proto
Pikisaarentie 17, Oulu, Suomi

Järjestäjä

PROTO - Pohjois-Suomen Muotoilijat ry, Pohjois-Suomen SAFA, Oulun kaupunki, Raahen kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan liitto

New Standards – Puutalo Oy 1940–1955

Kaksi henkilöä katsomassa seinällä olevia kehystettyjä kuvia

Alun perin Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongissa vuonna 2021 nähty näyttelykokonaisuus on esillä Oulun Muotoilukeskus Protossa 3. helmikuuta saakka.


New Standards -näyttely kertoo ainutlaatuisen tarinan suomalaisten puuelementtitalojen maailmanvalloituksesta toisen maailmansodan jälkeen. Venetsiassa nähdyn kokonaisuuden lisäksi näyttelyssä on esillä valokuvaaja Juuso Westerlundin uusia valokuvia Puutalo Oy:n taloista Oulussa ja Raahen Lampinsaaren kaivoskylässä.

Näyttely kertoo tarinan Puutalo Oy:stä, joka perustettiin vuonna 1940 auttamaan Karjalan evakkojen asuttamisessa, kun talvisodan seurauksena lähes 420 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa. Kansallisessa hätätilanteessa teollisuus, päättäjät ja arkkitehdit yhdistivät voimansa ja kehittivät uudenlaisen puutalotyypin, jota oli mahdollista sarjavalmistaa myös teollisin menetelmin. Alun perin kotimaan tarpeisiin perustettu Puutalo Oy kasvoi alle vuosikymmenessä yhdeksi maailman suurimmista puuelementtirakennusten vientiorganisaatioista.

Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima New Standards -näyttely dokumentoi Puutalo Oy:n kukoistuksen 1940-luvulta 1950-luvun puoliväliin. Rakennuksia suunnitteli joukko aikansa johtavia arkkitehteja, ja vaatimattoman näköisiin taloihin sisältyi suuri määrä rakenteellisia, tilallisia ja käytettävyyteen liittyviä innovaatioita. Näyttely esittelee laajasti ennen näkemätöntä arkistomateriaalia, ja palkitun valokuvaajan Juuso Westerlundin näyttelyä varten toteuttama teossarja paljastaa, miltä elämä Puutaloissa eri puolilla maailmaa tänä päivänä näyttää.

Kuraattoreiden arkistoista kokoamat piirustukset, valokuvat ja esitteet kuvastavat aikakauden käsityksiä ja tavoitteita, joiden mukaan suunnitelmia muokattiin vaihteleviin ilmasto-oloihin ja elintapoihin sopiviksi. Vaikka Puutalo Oy:n pientaloja, kouluja ja asuntoloita ei juurikaan ole näkynyt arkkitehtuurijulkaisuissa, ne saattavat vielä nykyäänkin olla laajalevikkisin suomalaisarkkitehtuurin vientituote.

Näyttelyn on alun perin tilannut ja tuottanut Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo Suomen paviljonkiin vuoden 2021 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Alkuperäisidea ja kuratointi Laura Berger, Philip Tidwell ja Kristo Vesikansa. Protoon näyttely on tuotettu yhteistyössä Pohjois-Suomen SAFAn, Oulun kaupungin, Raahen kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan liiton kanssa.

Aukioloajat:

To 12–18
Pe 12–18
La 10–16

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Monika Sosnowskan arkkitehtonista kuvanveistoa EMMAssa

06.03.2024–15.12.2024

Huussi Water Pressure – Designing for the Future -näyttelyssä

15.03.2024–13.10.2024

Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina

07.04.2024–31.08.2024

FIX: Huolla ja korjaa

26.04.2024–31.12.2024