Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Arkkitehtuurimuseo (2. krs.)
Kasarmikatu 24, Helsinki

Siirtolapuutarhassa tapahtuu: Tiesitkö tämän maatiaiskasveista?

Puinen rakennus, jonka edessä istutuksia

Mitä ovat maatiaiskasvit, maatiaiskannat ja maatiaislajit? Maatiaiset ovat ihmisen seuralaisena kulkeneita kasvilajeja ja eläinrotuja, jotka ovat aina kuitenkin myös sopeutuneet paikalliseen luontoon ja ympäristöön.


Maatiaiskasveissa on vielä runsaasti jäljellä villien kasvien ominaisuuksia, ja ne selviävät vähällä hoidolla omalla alueellaan. Maatiaisia voi verrata murteisiin ja kansanlauluihin, sillä niilläkin on historiansa ja alueelliset variaationsa. Ne ovat elävää kulttuuriperintöä; kulttuurista rikkautta, joka tarvitsee vaalijoitaan, ylläpitäjiään sekä ihmisiä, jotka tekevät niitä tunnetuiksi.

Tule oppimaan maatiaiskasveista Maatiainen ry:ltä.

Tapahtuma on osa Garden Futures – Suunnittelua luonnon kanssa -näyttelyn ohjelmaa. Näyttely on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely matkalla kohti uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota. Se rönsyää molempiin museoihin ja valtaa näyttelytilat sekä Kasarmikadulla että Korkeavuorenkadulla 10.11.2023–31.3.2024.

Tapahtumaan mahtuu 30 osallistujaa.

Osallistuminen: Museoiden sisäänpääsymaksu (20/10/0 € tai Museokortti)

Maatiainen ry

Maatiainen – Det lantliga kulturarvet ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on säilyttää vanhat viljely- ja koristekasvit, alkuperäiset kotieläinrodut sekä kulttuurimaisemat ja luonnon monimuotoisuus. Yhdistys välittää vanhojen kotimaisten viljelykasvien sekä luonnonkasvien siemeniä ja julkaisee vuosittain siemenluettelon, jossa esitellään myynnissä olevat siemenet ja sipulit. Maatiainen ylläpitää omavaraisen elämänmuodon arvostusta ja sen edellyttämien taitojen osaamista. Yhdistyksessä on lähes 2000 jäsentä. Se on perustettu vuonna 1989.

Siirtolapuutarhan tapahtumat

Siirtolapuutarha on näyttelyn toiminnallinen tila, joka tarjoaa tilaa tekemiselle ja ajattelulle. Siirtolapuutarhakulttuuria esittelevässä tilassa järjestetään useita pieniä tapahtumia näyttelyn aikana.

Lauantai 3.2.2024 | klo 15.00

Tiesitkö tämän maatiaiskasveista? (Maatiainen ry)

Kieli: suomi | Osallistuminen: 20/10/0 € tai Museokortti

Lauantai 16.3.2024 | klo 15.00

Crocodile Seeds by The Migrant Ecologies Project (Lucy Davis and Bioart Society)

Kieli: englanti | Osallistuminen: 20/10/0 € tai Museokortti

Saavutettavuus

Siirtolapuutarha-tila sijaitsee Arkkitehtuurimuseon 2. kerroksessa, pienessä näyttelysalissa. Tilaan mahtuu yhteensä noin 20–30 henkilöä (turvaväleillä 10–15 henkilöä). Tilassa on käytössä erilaisia selkänojallisia istuimia, ja suurimmassa osassa istuimista on myös lyhyet käsinojat. Arkkitehtuurimuseon rakennus ei ole täysin esteetön. Lisätietoa rakennuksen saavutettavuudesta löydät täältä: https://www.mfa.fi/tule-meille...

Tapahtumassa on käytössä Arkkitehtuurimuseon turvallisemman tilan periaatteet. Tutustuthan niihin ennen osallistumista: https://www.mfa.fi/tule-meille...

Varaa Siirtolapuutarha ruohonjuuritason toiminnalle

Siirtolapuutarhan voi myös varata ilmaiseksi erilaisille ryhmille sekä arkkitehtuuriin, designiin, rakennettuun ympäristöön, kulttuuriin, taiteeseen ja tieteeseen liittyville pienille tapahtumille: https://www.mfa.fi/opi-ja-koe/...

Lisätietoja:

Kaura Raudaskoski 

Yleisötyön tuottaja

Arkkitehtuurimuseo

+358 45 773 10479 (ma-ke)

kaura.raudaskoski@mfa.fi

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Save the date: Apoli-päivää vietetään 25.9. Lahden kaupungintalolla

25.09.2024 00:00–00:00

Maisema-arkkitehtuuripäivä 2024

04.10.2024–05.10.2024