Takaisin tapahtumiin

Tapahtuman tiedot

Studio, Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24, Helsinki

Järjestäjä

Uusi kaupunki -kollektiivi

Uusi kaupunki -kollektiivi: EXPO2100 – Koti ja kaupunki tulevaisuudessa

Kuvituskuva

Entä jos tulevaisuus ei olekaan vielä menetetty? Millaisia muutoksia ja päätöksiä yhteiskunnassamme ja rakennetussa ympäristössämme täytyy tehdä tänään, jotta huominen olisi valoisa? Uusi kaupunki kollektiivi: EXPO2100 avaa kuusi ikkunaa tulevaisuuteen kollektiivin tekemän tutkimuksen pohjalta.

Kaikki, mitä rakennamme, on tehtävä kestämään. Nyt rakenteilla olevien rakennusten – tai vähintään niissä käytettyjen materiaalien – on säilyttävä käytössä satoja vuosia. Arkkitehtien on parannettava ennakointitaitojaan ja kyettävä katsomaan paljon nykyistä kauemmas. Rakennettua ympäristöä on kehitettävä luonnon kantokyvyn ehdoilla siten, että ympäristö lisää hyvinvointia niin ihmisille kuin kaikille muille lajeille.

Onneksi kestävään tulevaisuuteen on monia reittejä. Uusi Kaupunki -kollektiivin kuusi tiimiä visioi kuusi erilaista näkökulmaa asumiseen vuonna 2100. Yhteisessä skenaariokuvassa hahmotetaan edellytyksiä kestävän tulevaisuuden tavoitteluun ja näytetään, millaiset vaihtoehdot ja valinnat voivat tuottaa hyvää rakennettua ympäristöä ja viihtyisiä koteja.

Arkkitehtuurimuseon Studiossa esillä oleva näyttely täydentyy artikkeleilla ja podcasteilla, jotka julkaistaan EXPO2100 -verkkosivuilla tässä linkissä.

Uusi kaupunki -kollektiivi

Uusi Kaupunki -kollektiivi on 9 arkkitehtitoimiston yhteistyöryhmä ja -yritys, joka tunnetaan osallistavien menetelmien pioneerina ja kaupunkisuunnittelun demokratisoijana. Kollektiivi on tullut tutuksi lukuisista eri puolilla Suomea ja Eurooppaa järjestetyistä avoimista työpajoista ja tapahtumista sekä Ylellä vuonna 2015 esitetystä ”Kaupunki uusiksi” -televisiosarjasta, joka seurasi kollektiivin työskentelyä. Uusi Kaupunki -kollektiiville myönnettiin Pietilä-palkinto vuonna 2016 ja Yhdyskuntasuunnittelun Ruusu vuonna 2014.

EXPO2100 -näyttely perustuu kollektiivin viimeisimpään tutkimushankkeeseen, jota ovat mahdollistaneet Askon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Nordisk Kulturfond. Näyttelyn toteutukseen osallistuu kuusi Uusi Kaupunki -kollektiiviin kuuluvaa arkkitehtitoimistoa: AOR, Avarrus, JADA, Kaleidoscope & Arkkitehdit Tommila, MUUAN ja Virkkala de Vocht Arkkitehdit.

Studio on pieni maksuton näyttelytila Arkkitehtuurimuseon 1. kerroksessa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Aalto – Aino, Alvar, Elissa

14.12.2023–26.05.2024

Monika Sosnowskan arkkitehtonista kuvanveistoa EMMAssa

06.03.2024–15.12.2024

Huussi Water Pressure – Designing for the Future -näyttelyssä

15.03.2024–13.10.2024

Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina

07.04.2024–31.08.2024