Takaisin artikkeleihin

Ainutlaatuiset jugend-piirustukset kaipaavat konservointia – ryhdy mesenaatiksi ja pelasta pala kulttuuriperintöämme

Pehmein sävyin väritetty piirros huoneesta, jossa erilaisia huonekaluja.

Sisustusluonnos Suomen matkailuyhdistyksen (SMY) majaa varten vuodelta 1939. Piirustus Alvar Aalto -säätiö, Artek-kokoelma.

Arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saarisen piirustukset Suur-Merijoen kartanosta ovat korvaamaton osa suomalaista kulttuuriperintöä. Alkuperäisakvarellit ovat osittain erittäin huonossa kunnossa ja kaipaavat kipeästi konservointia. Arkkitehtuurimuseo on perustanut tätä varten joukkorahoituskampanjan.
“Nämä piirustukset ovat taideteoksia”, kuvaa Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja Elina Standertskjöld. “Poikkeuksellisen korkeatasoisia akvarelleja, joihin on laadittu yksityiskohdat valaisimia ja tekstiilien kuoseja myöten.”[caption id="attachment_17078" align="aligncenter" width="394"] Arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saarinen: Suur-Merijoen kartanon hallin rupattelunurkkaus. Signeerannut Eliel Saarinen, 1902. Piirustus kuuluu Arkkitehtuurimuseon kokoelmaan.[/caption]Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen arkkitehtitoimisto saavutti nopeasti perustamisensa jälkeen johtavan aseman Suomessa. Suur-Merijoen kartano (1902–03) Viipurin maalaiskunnassa oli toimiston valovoimaisin kokonaistaideteos, mutta sen päärakennus tuhoutui toisessa maailmansodassa. Tätä nykyä kartano on täysin rauniona.Arkkitehtuurimuseo on käynnistänyt mesenointikampanjan, jonka tarkoituksena on taata piirustusten säilyminen jälkipolville. Kampanjan tavoitteena on kerätä varat 20 alkuperäisen piirustuksen konservointiin. Mikäli pelastustalkoot onnistuvat, piirustuksia tulee esille Arkkitehtuurimuseon kevään 2019 näyttelyyn Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi. “Teokset kaipaavat kipeästi konservointia”, Standertskjöld sanoo. “On tärkeää, että mahdolliset repeämät paikataan, taitokset suoristetaan  ja piirustuksia puhdistetaan, jolloin värit tulevat paremmin näkyviin.”[caption id="attachment_17079" align="aligncenter" width="400"] Arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saarinen: Suur-Merijoen kartanon eteinen. Signeerannut Eliel Saarinen, 1902. Piirustus kaipaa puhdistusta, ja sen reunat pitäisi korjata.[/caption]Kampanjaan voi osallistua monella eri tavalla ja erikokoisilla summilla, alkaen 20 eurosta yli tuhannen euron lahjoituksiin. Vastikkeena museo tarjoaa muun muassa Suur-Merkijoki-aiheisia "Jugdenin helmi" -postikortteja, julisteita, opastettuja museokierroksia sekä tiimipäiviä museolla. Kampanjan mahdollinen ylimääräinen tuotto ohjataan Arkkitehtuurimuseon näyttelytoiminnan pitkäjänteiseen kehittämiseen, sanotaan Mesenaatti.me-sivulla.Konservoinnin rahoituskampanjaan voi osallistua 27.2.2019 saakka.Katso lisätiedot ja lahjoita haluamasi summa Mesenaatti.me -sivulla.