Takaisin artikkeleihin

Alvar Aalto Posters-julistesarja ja Adoptoi piirustus -kampanja pyrkivät säilyttämään arkkitehtuuriperintöä

Mustavalkoisella taustalla Alvar Aallon näyttelyjuliste Palazzo Strozzista. Juliste on Kerman vaalea ja siinä on kirkkaanpunainen hahmotelma rakennuksesta.

Yksi Alvar Aalto -julisteista on Firenzen Palazzo Strozzin näyttelyjuliste vuodelta 1965. kuva: Alvar Aalto -säätiö.

Alvar Aalto Art Posters -julistesarja on osa Alvar Aalto -säätiön varainhankintakampanjaa, jonka tarkoituksena on Aaltojen perinnön säilyttäminen. Arkkitehtuurimuseo puolestaan kerää varoja piirrustuskokoelman ylläpitoon Adoptoi piirustus -kampanjan avulla. 

Keväällä Alvar Aalto -säätiö julkaisi keväällä uniikin Alvar Aalto Art Posters -julisteiden sarjan, jonka on ensimmäinen sarja on omistettu arkkitehtuurinäyttelyjulisteille Suomessa ja maailmalla. Valikoima pohjautuu säätiön julistekokoelman parhaimpiin otoksiin ja luo hienon katsauksen arkkitehtuurinäyttelyiden kirjoon 1960-luvulta 1990-luvulle. Julisteet ovat osa Alvar Aalto -säätiön varainkeruukampanjaa, jolla pyritään turvaamaan säätiön toiminnan jatkuminen ja Aaltojen perinnön säilyminen.

Näyttävät julisteet ovat pala Alvar Aallon elämäntyöstä tuotettujen näyttelyjen historiaa, mutta niissä voi nähdä myös julistegrafiikan kehityksen neljänkymmenen vuoden ajalta. Julisteet ovat aikansa taideteoksia graafisen ilmeensä ja historiallisen kontekstinsa vuoksi, mikä tekee niistä keräilyharvinaisuuksia. Alvar Aalto -näyttelyjulisteita ei ole ollut saatavilla sen jälkeen, kun alkuperäiset painokset ovat loppuneet. Nyt toteutettu sarja on tuotettu alkuperäiskoossa faksimilepainatuksina suoraan museon kokoelmien alkuperäisistä julisteista.

”Valikoiman ehdoton helmi Firenzen Palazzo Strozzin näyttelyjuliste vuodelta 1965, jonka aiheeksi valikoitui punaliidulla piirretty luonnos Aallon omasta arkkitehtitoimistosta Helsingin Tiilimäessä”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh

Värikylläisiin julisteisiin on taltioituna tunnettujen ja tuntemattomampien graafikoiden kädenjälki, joiden innoituksen lähteenä ovat usein olleet Aallon rakennukset, muotoilun yksityiskohdat tai hänen luonnospiirustuksensa. Julisteita ovat suunnitelleet muun muassa arkkitehdit Kaarlo Leppänen, Federico Marconi ja Hannele Grönlund.

Alvar Aalto Art Posters -julisteista on saatavilla Alvar Aalto Shop -verkkokaupasta, Alvar Aalto -museon museokaupasta Jyväskylästä ja Artekin lippulaivamyymälästä, Helsingistä. 

Piirustusadoptio tukee arkkitehtuurimuseon kokoelman ylläpitoa

Arkkitehtuurimuseon kokoelma pitää sisällään yhteensä noin puoli miljoonaa piirustusta, joiden jatkuva ylläpito ja hoito ovat äärimmäisen tärkeää työtä. Konservoinnista vastaa Paula Alavuo, jonka työpanostuksella herkät, paperipohjaiset uniikkitaideteokset säilyvät arkistoitavina ja näyttelyissä esiteltävinä. 

Piirustusten hoito, konservointi ja dokumentointi ovat Arkkitehtuurimuseon perustehtäviä. Kokoelmien hoidolla pyritään varmistamaan, että yhteinen arkkitehtuuriperintö säilyy myös tuleville sukupolville. Arkkitehtuurimuseo lanseerasi kokoelmatyön tukemisen avuksi Adoptoi piirustus -kampanjan, jonka aikana on mahdollista  adoptoida lempiarkkitehtin piirustus yli puolen miljoonan piirustuksen joukosta. 

Mikäli asiakas haluaa adoptoida piirustuksen, auttaa arkkitehtuurimuseon henkilökunta löytämään sopivan esimerkiksi arkkitehdin, aikakauden tai rakennustyypin mukaan. Piirustuksen koosta riippuen adoptio maksaa 400–1000 euroa ja summa käytetään lyhentämättömänä piirustusten konservointiin ja hoitoon. 

Adoptio säilyy museon muistissa yhtä pitkään kuin piirustus: piirrustuksen adoptoineen henkilön nimi kiinnitetään teoksen kokoelmatietoihin ja tukija saa myös kunniakirjan ja 1:1 kopion piirustuksesta.

Tutustu Alvar Aalto -julistevalikoimaan tästä linkistä

Tutustu Adoptoi piirustus -kampanjaan Arkkitehtuurimuseon sivuilla tästä linkistä