Takaisin artikkeleihin

Architects Declare Finland kerää visioita kestävästä tulevaisuudesta Future Visions -kuvapankkiin

Valkoisella taustalla suuri kelta-oranssi pallo, jonka päällä teksti Architects Declare Future Visions

Miltä ekologisesti kestävä tulevaisuus näyttää? Architects Declare Finland haastaa arkkitehdit jakamaan visualisointeja. Elokuun loppuun mennessä lähetetyistä kuvista kuratoidaan valikoima julkaistavaksi Demos Helsingin Untitled-festivaalien yhteydessä syyskuussa.

Toukokuussa 2020 Suomi liittyi mukaan globaaliin Architects Declare -julistukseen 21. maana, kun Architects Declare Finland -sivusto  julkistettiin. Julistuksen on elokuuhun mennessä allekirjoittanut 128 suomalaista arkkitehti- ja maisema-arkkitehtitoimistoa. 

Nyt Architects Declare Finland kutsuu arkkitehdit visualisoimaan kestävää tulevaisuutta tallentamalla näkemyksiään tulevaisuuden ekologisesti kestävästä rakennetusta ympäristöstä. 31.8. mennessä lähetetyistä kuvista kuratoidaan valikoima, joka julkaistaan syyskuussa 2020 osana Demos Helsingin koordinoimaa Untitled-festivaalia (linkki festivaalin sivuille). Valikoima julkaistaan myös Archinfon verkkosivuston Architects Declare Finland -osiossa (linkki), joka kokoaa aiheeseen liittyvää sisältöä, sekä Suomen Architects Declare -yhteisön jäsenten ja tukijoiden viestintäkanavilla.

Ohjeet Future Visions -kuvapankkiin osallistumiseen löytyvät Facebookista tästä linkistä. Kuvan lisäksi osallistujia pyydetään lähettämään lyhyt selostus siitä, mitä visualisointi kertoo kestävästä tulevaisudesta. Syyskuusta lähtien kaikki lähetetyt aineistot kootaan yhteiseen Future Visions -kuvapankkiin, jossa ne ovat vapaasti katseltavissa.

Keväällä 2019 alkunsa saanut kansainvälinen Architects Declare -liike vaatii kaikilta rakennusalan toimijoilta perusteellista ajattelutavan muutosta. Ilmastokriisi ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ovat aikamme vakavimmat pitkävaikutteiset ongelmat. Rakentamisella on niiden ratkaisemisessa merkittävä rooli: Rakentaminen ja rakennukset muodostavat hiilidioksidipäästöistä lähes 40 prosenttia ja niillä on huomattava vaikutus elinympäristöihimme.

”Rakennusalaan vaikuttaa useita, yksittäisiä arkkitehtitoimistoja suurempia voimia, mutta ajattelutavan muutos voi lähteä meistä arkkitehdeista. Me pystymme levittämään tietoa ja käymään keskustelua rakennusten tilaajien kanssa, ja suunnittelutyössä valinnoillamme on vaikutusta. Muutokseen tarvittava tutkimustieto ja tekniikka ovat jo olemassa, mutta tähän saakka yhteinen tahtotila on puuttunut. Toivomme, että kaikki kollegamme lähtevät mukaan ja allekirjoittavat julistuksen”, sanoi Meri Wiikinkoski toukokuussa, kun Suomen sivusto julkistettiin. Wiikinkosken Vapaa-kollektiivi on yksi Suomen julistuksen perustaja-allekirjoittajista.

Lue lisää Suomen Architects Declare -julistuksen julkistamisesta Archinfon sivuilta tästä linkistä.


Linkki: Architects Declare Finland -julistus
Linkki: Architects Declare Finland Facebookissa
Linkki: Kansainvälinen Construction Declares -kattosivusto

#architectsdeclare
#architectsdeclarefinland