Takaisin artikkeleihin

Ark Rex tuo Lasipalatsiin tuoreita kansainvälisiä arkkitehtuurielokuvia ja niiden tekijöitä

Naisia ottamassa aurinkoa vihreällä terassilla.

27 Storeys (2023), ohj. Bianca Gleissinger

Ark Rex -arkkitehtuurielokuvafestivaali tuo nyt kolmannen kerran Bio Rexin suurelle valkokankaalle kansainvälisiä, arkkitehtuuria ja kaupunkisuunnittelua käsitteleviä dokumenttielokuvia. 25. ja 26. marraskuuta järjestettävän festivaalin ohjelmassa on myös elokuvien tekijöiden haastatteluja ja keskusteluja sekä kaikille avoimia lyhytelokuvaesityksiä ja museoteemainen näyttely.

Ark Rex -arkkitehtuurielokuvafestivaali on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 2019 lähtien. Tämän vuoden teemat liittyvät kaupunkeihin ja kaupunkisuunnitteluun sekä museoihin. Mukana on myös festivaaliin aiemminkin sisältynyt uuteen puuarkkitehtuuriin liittyvä teema ja siitä kertovia filmejä.

Vuoden 2023:n pääteemana on kaupunkisuunnittelu: kaupunkien ihanuus, ongelmat ja haasteet. Kaupunkiaiheisia elokuvia tulee Kööpenhaminasta, Lontoosta, Tukholmasta ja Wienistä. Thomas Beyerin ja Adrian Dorschnerin dokumentti Robin Hood Gardens (2022) kertoo itälontoolaisen 1970-luvun alun vuokratalon purkamisesta ja yrityksistä estää se. Wieniläisen 1970-luvun asuinkompleksin tunnelmiin vie Bianca Gleissingerin elokuva 27 Stories (2023). Lyhyempi dokumenttielokuva esittelee Sveitsin Winterthurissa sijaitsevan asuinyhteisön nimeltä Vogelsang. Festivaalin asiantuntijaesitelmässä taidehistorioitsija, filosofian tohtori Timo Tuomi kertoo Eliel Saarisesta kaupunkisuunnittelijana, arkkitehdin syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Toinen teema liittyy museoihin sekä niiden merkitykseen ja erilaisiin tapoihin tavoittaa yleisö ja palvella asiantuntijoita. Aihe on Suomessa ajankohtainen, kun uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon arkkitehtuurikilpailun käynnistymistä odotellaan. Ark Rex esittelee nykymuseoita, joissa rakennus ja tilat ovat tärkeässä roolissa. Ohjaaja Nico Weber tulee kertomaan työn alla olevasta dokumentista, joka keskittyy ensi vuonna Berliinissä avautuviin Bauhaus-Archivin ja Museum für Gestaltungin uudistettuihin ja laajennettuihin tiloihin. Weber esittää tulevan elokuvansa materiaalista Ark Rexiä varten toteuttamansa leikkausversion. Paikalla on ohjaajan lisäksi Bauhaus Archivin johtaja Annemarie Jaeggi.

Festivaaliohjelmaan sisältyy keskustelua Helsingin museohankkeesta ja siihen kohdistuvista odotuksista. Festivaalilla nähdään myös nykyarkkitehdeista kertovia elokuvia, kuten tanskalaisen Louisianan taidemuseon Louisiana Channelin Helen & Hard Architects – We Are Firm Believers in Community sekä Augusto Custodion henkilökuva portugalilaisesta arkkitehti Alvaro Sizasta, Siza (2023).

Kahden festivaalipäivän aikana paikalla on useita ohjaajia ja elokuvantekijöitä kertomassa työstään ja lähestymistavoistaan, kuten Hans Christian Post Kööpenhaminasta ja Rasmus Waern Tukholmasta.

Beka & Lemoine
Big Ears Listen with Feet (2022), ohj. Bêka & Lemoine

Jokaisen Ark Rex -festivaalin ohjelmistoon on kuulunut palkitun kaksikon Bêka & Lemoinen elokuvia. Tänä vuonna nähdään puolitoistatuntinen Big Ears Listen with Feet (2022), jossa tutustutaan arkkitehti, professori Boonsem Premthadaan, jaloillaan kuuleviin elefantteihin ja Bangkokin slummien lätäkköisiin katuihin. Sveitsiläisen Sabine Gisigerin ohjaama elokuva The Mies van der Rohes (2023) kertoo kiehtovan tarinan maailmankuulun arkkitehdin perheestä.

Festivaalin oheisohjelmaan kuuluu muun muassa Arkkitehtuurimuseon pienoismallinäyttely erilaisista museosuunnitelmista sekä lämpiön sivuteatterissa esitettäviä videoita ja lyhytelokuvia. Lämpiön ohjelma on ilmaista ja kaikille avointa. Festivaalilipun voi osta yhdeksi tai kahdeksi päiväksi.

Tapahtuman on kuratoinut yhteistyössä työryhmän kanssa arkkitehti SAFA Tarja Nurmi. Viisihenkisessä työryhmässä ovat edustettuina Arkkitehtuurimuseo, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo sekä Suomen Arkkitehtiliiton paikallisosasto HESA-SAFA. Asiantuntijana on toiminut tekniikan tohtori Helena Teräväinen.

Aloitteen Ark Rex -festivaalin perustamisesta teki vuonna 2018 Tarja Nurmi, ja tapahtuma luotiin yhteistyössä Amos Rex -taidemuseon ja erityisesti intendentti Kaj Martinin kanssa. Tänä vuonna yhteistyökumppani on Rex Events. Vuoden 2021 festivaalilla oli lähes 450 lipun lunastanutta osallistujaa.

Kaksipäiväinen elokuvatapahtuma on tarkoitettu niin arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja rakentamisen ammattilaisille kuin rakennustaiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneelle suurelle yleisölle. Festivaalin kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Tapahtumaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Föreningen Konstsamfundet, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Helsingin kaupunki ja ympäristöministeriö sekä Slovenian, Sveitsin ja Tanskan suurlähetystöt.

Linkki ohjelmaan


Edit 20.11.: Poistettu tieto Jasmina Cibicin osallistumista.