Takaisin artikkeleihin

Arkkitehti 5/2014: Uusi sairaala

Mainos, jossa lukee: uusi sairaala, care architecture.

Uusin Arkkitehti-lehti esittelee uutta sairaala-arkkitehtuuria. Lehti käsittelee hoitolaitosten muuttuvia ideaaleja ja esittelee sairaalasuunnitelmia eri puolilta Suomea.Terveydenhoidon järjestelmät ovat muuttumassa, vaikka sote-hanke näyttää poliittisesti äärimmäisen hankalalta. Samaan aikaan sairaalat uudistuvat: tällä hetkellä Suomessa on vireillä sairaalarakentamishankkeita yli 2 miljardilla eurolla. Tulevaisuuden sairaalat ovat päivätoimintakeskuksia, jonne potilaat tulevat aamulla ja lähtevät iltapäivällä kotiin, mieluiten julkisilla kulkuneuvoilla. "Raskaita leikkaushoitojakin voidaan toteuttaa näin", kuvailee Jouko Isolauri, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja.Lääketieteen ja hoitotekniikoiden kehitys vaikuttaa sairaalan toimintaan ja suunnittelutavoitteisiin. Prosessit muuttuvat nykyisin sellaista vauhtia, että sairaala on jo heti valmistuessaan vanhanaikainen. ”Tilojen helppo muuntaminen onkin ehdoton edellytys nykysairaalalle”, toteaa sairaalasuunnittelun asiantuntija, arkkitehti ja toimitusjohtaja Heikki S. Laherma. Oikeanlaiseen ja oikein ajoitettuun suunnitteluun panostamalla saadaan tulevan sairaalan käyttökustannuksia – jotka akuuttisairaalalla ovat satoja miljoonia vuodessa – pienennettyä jopa 5–10 prosentilla, mikä tarkoittaa useiden miljoonien vuosittaista säästöä. Tehokkaat suunnitteluratkaisut ja laadukas rakentaminen maksavat itsensä takaisin jo parissa vuodessa.Terveydenhoidon tilat ovat olleet ja ovat edelleen tärkeä osa hyvinvointivaltion arkista palvelukulttuuria. Samalla ne ovat merkittäviä julkisia rakennuksia aivan kuten kirjastot ja kulttuuritalot. Professori Hennu Kjisikin mielestä nykysairaaloiden olisi myös arkkitehtuuriltaan yllettävä tälle tasolle. ”Sairaalan suunnittelu pitäisi nähdä urbaanina projektina, osana elävää kaupunkia. Sairaalakorttelit voivat olla yhtä kutsuvia ja avoimia kuin muutkin kaupungin korttelit.”Digitaalinen näköislehti: www.ark.fi.

Esitellyt suunnitelmat

HUS Meilahti, sairaala-alueen uusi yleissuunnitelma, Helsinki Uusi lastensairaala, Helsinki (SARC–Koivula, arvioitu valmistuminen 2017) Keski-Suomen uusi sairaala, Jyväskylä (JKMM, arvioitu valmistuminen 2020) Puijon sairaalan laajennus, Kuopio (Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen ja Partanen & Lamusuo, arvioitu valmistuminen 2015)

Esitellyt rakennukset

Malmin sairaala, Helsinki (Arkkitehtitoimisto Olli Pekka Jokela ja AW2) Tipotien terveysasema, Tampere (Sigge)ark_5_2014_kansi_800px