Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin ääni kuuluville yhteiskunnalliseen keskusteluun

suomiareena_vaaka_matala

SuomiAreenan Purje-lavalla juontaja Nina Rahkola (vas.), keskustelun alustaja Kalle Euro sekä keskustelijat Minna Lukander, Mari Vaattovaara, Sanna Kauppi, Ossi Alastalo, Henna Helander ja Hari Tuomaala. kuva: Miina Jutila

Vuosittain heinäkuussa yhteiskunnan silmäätekevät ja heihin vaikuttamaan pyrkivät kokoontuvat Poriin kuuntelemaan jazzia ja keskustelemaan valtakunnan asioista. Tänä vuonna puhuttiin myös arkkitehtuurista, kun ATL, SAFA ja Archinfo debytoivat SuomiAreenassa.Pori isännöi vuoden 2018 Asuntomessuja, ja sen innoittamana asumista käsiteltiin SuomiAreenan Purje-lavalla joka päivä tunnin ajan. SuomiAreena määritteli viikon viimeisen Asumisen tunnin teemaksi vastuulliset ratkaisut, ja ATL yhdessä SAFAn ja Archinfon kanssa kutsui keskusteluun arkkitehti Minna Lukanderin Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallista, kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaran Helsingin yliopistosta ja kansanedustaja Anders Adlercreutzin, jota esteen vuoksi paikkasi SAFAn puheenjohtaja Henna Helander.Muut puhujat olivat Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala, projektipäällikkö Sanna Kauppi seuraavasta asuntomessukaupungista Kouvolasta ja väistötilarakennuksia vuokraavan Parmacon toimitusjohtaja Ossi Alastalo.ATL:n toiminnanjohtaja Kalle Euro alusti keskustelun puhumalla arkkitehtuurin arvosta: ”Kun kohde on hyvin suunniteltu ja toteutettu, käyttäjät saavat arkkitehtuurin tuomaa arvoa.” Euro viittasi ATL:n käynnistämään Arvoa arkkitehtuurista -hankkeeseen, jonka esittelyvideo nähtiin tilaisuuden aluksi. Asumisen vastuullisuuden muodoiksi hän luetteli hyvän suunnittelun vaikutukset käyttökustannuksiin, oikeuden viihtyisään ja hyvään elinympäristöön sekä rakentamisen vastuun ympäristöstä.https://www.youtube.com/watch?v=8M5a1N0AXx4Usein asuinrakentamisesta puhuttaessa puhutaan sen kalleudesta. Keskustelun juontaja, toimittaja Nina Rahkola kysyi panelisteilta, mihin he olisivat silti valmiita satsaamaan lisää. Mari Vaattovaara ja Sanna Kauppi molemmat panostaisivat kauneuteen ja viihtyisyyteen, Ossi Alastalo ja Harri Tuomaala ympäristöön eli lähipalveluihin ja liikkumiseen. Minna Lukander monipuolistaisi asumisvaihtoehtoja ja lisäisi valinnanmahdollisuuksia. Henna Helander oli kollegansa kanssa samoilla linjoilla mutta haluaisi myös panostaa teknisesti yksinkertaisempaan rakentamiseen – ja tietysti suunnitteluun.Rahkola muistutti, että suunnittelun osuus rakennuskustannuksista on vain muutamia prosentteja. Kaikkien panelistien mielestä suunnitteluketjuun pitäisi satsata: arkkitehdit pitäisi ottaa mukaan hankkeeseen jo paljon varhaisemmassa vaiheessa. Mari Vaattovaara peräänkuulutti käyttäjäkokemuksia eli asukkaiden ottamista suunnitteluun mukaan. Hän totesi, että Suomi on insinöörien ihmemaa: ”Paljon panostetaan putkiremontteihin mutta itse elämä unohdetaan.” Minna Lukanderin mielestä pitäisi etsiä uudenlaisia yhteistyön mekanismeja ja integroida osaamista – nyt esimerkiksi liikennettä, palveluita ja rakennuksia suunnitellaan aika eriytyneesti.
”Paljon panostetaan putkiremontteihin mutta itse elämä unohdetaan.” – professori Mari Vaattovaara
Purje-lavalla kävi ilmi, että arkkitehtien toivottaisiin osallistuvan aktiivisemmin yhteiskunnalliseen keskusteluun. Eri ammattikuntien ja päättäjien välisen kommunikoinnin ja yhteen hiileen puhaltamisen esimerkiksi nostettiin rintamamiestalo. Erilaisten vaihtoehtojen kuten ryhmärakennuttamisen salliminen vaativat päättäjiltä rohkeutta mutta myös mahdollistavat uusien vaihtoehtojen löytymisen.Keskustelussa sivuttiin myös muun muassa asumisen laatua tyhjenevillä alueilla, olemassa olevien ympäristöjen vetovoimatekijöitä ja kaupunkimaisen asumisen suuntauksia. Monissa puheenvuoroissa esiin nousivat yhteisöllisyys, omaehtoisuus ja pehmenevät arvot. Vaikka SuomiAreena oli yhdistänyt samaan keskusteluun rakentamista eri näkökulmista katsovia panelisteja, ei mistään aiheesta ehtinyt tunnin aikana syntyä erimielisyyttä.Eripuraa ei saatu aikaiseksi edellisenäkään päivänä 3A TALKS -lounaskeskustelussa – mitä nyt porilaiset ja raumalaiset vähän toisilleen vinoilivat, kuulemma perinteiden hengessä. ATL:n, SAFAn ja Archinfon järjestämään lounastapahtumaan osallistui lähes 40 arkkitehtia tai arkkitehtuurista kiinnostunutta keskustelemaan vilkkaasti niin paikallisista kuin valtakunnallisista kysymyksistä. Maakuntarajat ylittävälle ammattikunnan sisäisellekin keskustelulle on selvästi tilausta.Nyt on oiva hetki miettiä, mitä arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun asioita haluamme hallitusohjelmiaan työstävien puolueiden kuulevan. Kolmen A:n esiintyminen Porissa oli kevyt äänenavaus, pääesiintyjänä kuultiin Nick Cave & The Bad Seeds Kirjurinluodolla. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen keikkarundi kuitenkin vasta alkaa.
teksti: Miina Jutila
 Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisissa 8/2018.