Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto 2022 Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaukselle

Kirjaston eri kerroksia kuvattuna sisätilojen suuresta aukiosta

Riikka Mäkipelkola

Elokuvantekijä Klaus Härö on valinnut vuosittaisen arkkitehtuuripalkinnon voittajaksi peruskorjauksen, jota hän kiittää uuden ja vanhan saumattomasta vuoropuhelusta. Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjauksen on suunnitellut rakennuksen alkuperäisen suunnittelijan poika, arkkitehti Ari Sipinen.

Vuoden 2022 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon tuomariksi kutsuttu ohjaaja Klaus Härö korostaa perusteluissaan rakennuksesta huokuvaa kunnioitusta alkuperäistä kirjastoa ja kävijöitä kohtaan.

”Pieteetillä ja perusteellisuudella on paneuduttu siihen, mitä ja miten kohde on kerran palvellut ja voisi palvella vastedeskin. Vanhaa ei ole romutettu muttei myöskään romantisoitu kritiikittömästi vain siksi, että se sattuu olemaan oman maun mukaista”, palkintotuomari Klaus Härö sanoo.

”On kunnioitettu mutta uskallettu tehdä rohkeitakin muutoksia. Arvokkaaseen rakennus- ja kaupunkimaisemaan taiten asettunut aikansa lapsi herää uuteen loistoon peruskorjauksessa, jossa vanha on ajatuksella sovitettu uuteen aikaan.”

Kirjaston uusi elämä – vanhaa vaalien

Arkkitehti Arto Sipisen suunnitteleman, vuonna 1974 valmistuneen rakennuksen korjaus- ja pääsuunnittelusta on vastannut hänen poikansa, arkkitehti Ari Sipinen (Arkkitehtitoimisto Sipinen Oy). Tila- ja sisustussuunnittelusta vastasi arkkitehti Merja Kiviranta (BST Arkkitehdit Oy).

Finlandia 2022
Palkintotuomari Klaus Härö onnittelee voittaneen peruskorjauksen suunnittelijaa Ari Sipistä yhdessä SAFA:n puheenjohtajan Henna Helanderin ja esiraadin puheenjohtajan Panu Lehtovuoren kanssa. kuva: Miina Jutila

”1970-luvun peruskorjausiässä olevia rakennuksia ei missään nimessä kannata purkaa. Hyvällä suunnittelulla ja tiloja muokkaamalla ne taipuvat mainiosti nykyaikaisiin tarpeisiin”, Ari Sipinen painottaa.

”Yli 45-vuotiaan rakennuksen talotekniikka oli auttamatta vanhentunutta. Myös rakennuksen käyttäjän, Jyväskylän yliopiston, tarpeet olivat muuttuneet vuosikymmenten saatossa. Kaikki uudistettiin betonirunkoa ja joitakin suojeltuja sisälasiseiniä ja tiiliseiniä lukuun ottamatta”, Sipinen kertoo.

finlandia 2022
Kuva: Riikka Mäkipelkola

’Keltaisena kirjastona’ aiemmin tunnetun – nykyisin Lähde-nimisen – kirjaston värimaailma säilytettiin: perusvärit keltainen, musta, valkoinen, sininen ja punainen toistuvat tiloissa sekä irtokalusteissa. Opiskelijoille ja henkilökunnalle rakennettiin uusia kohtaamis- ja työskentelytiloja. Aiemmin kirjavarastona palvelleet kerrokset liitettiin tilallisesti ylempiin kerroksiin uudella avoportaikolla sekä avaamalla suuria valoaukkoja kerrosten väliin.

Myös kaikki ulko- ja kattoikkunat uudistettiin kokonaan. Ensimmäisen kerroksen kahvila-ravintolaan avatut uudet, suuret ikkunat avautuvat Seminaarinmäen kauniiseen puistoon. Pääsisäänkäynnin eteen lisättiin ulkoportaat Seminaarinkadun suuntaan.

finlandia 2022
Kuvat: Riikka Mäkipelkola, Joonas Lampinen

Jyväskylän yliopiston kirjaston ohella Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita vuonna 2022 olivat Serlachiuksen taidesauna (Mendoza-Partida Architectural Studio ja BAX Studio, yhteistyössä Planetary Architecture) ja Jätkäsaaren koulu (AOR Arkkitehdit).

Lue uutinen Finlandia-ehdokkaista 

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n nimeämään esiraatiin kuuluivat professori Panu Lehtovuori (pj), arkkitehti Sarlotta Narjus, arkkitehti Mona Schalin ja professori Rainer Mahlamäki. Esiraadin sihteerinä toimi SAFA:n pääsihteeri Paula Huotelin.