Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto kolmatta kertaa korjausrakentamiselle – voittajana Olympiastadion

Helsingin olympiastadionin ilmakuva. Valkoinen torni ja stadionin kenttä hallitsevat kuvaa.

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamistyö sai vuoden 2020 RIL-palkinnon. Kuva: Wellu Hämäläinen.

Olympiastadionin peruskorjauksen suunnittelusta vastasivat Arkkitehtitoimisto K2S ja Arkkitehdit NRT. Voittajan valitsi muusikko ja näyttelijä Paula Vesala. Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myönsi palkinnon nyt seitsemättä kertaa. Samassa yhteydessä jaettiin myös Wuorio-palkinto parhaasta diplomityöstä sekä Otto-Iivari Meurman -palkinto ja SAFA-palkinto.

Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin arkkitehtuurikilpailuvoittoon 1933 pohjautuva Helsingin Olympiastadion torneineen on Helsingin tunnetuimpia maamerkkejä ja olympiarakennuksistamme tärkein. Vuonna 1938 valmistuneella rakennuksella on monivaiheinen historia, jota äskettäin valmistunut Arkkitehtitoimisto K2S:n ja Arkkitehdit NRT:n suunnittelema korjaus- ja uudistustyö jatkaa. 

Tämänvuotisen Finlandia-palkinnon voittajan valitsija, muusikko ja näyttelijä Paula Vesala kertoo valinnallaan haluavansa kiittää Olympiastadionin historiantajuista ja tyylikästä suojelutyötä.

”Tämä kansallinen monumentti ei ole vain katseltava patsas. Sen seinien sisällä tapahtuva toiminta muodostaa niitä elämämme erityisiä hetkiä: kohokohtia, sitkeää harjoittelua, pettymyksiä, hikeä, hurmosta, voittoja ja häviöitä. Monenkirjavan käyttäjäjoukon – siis meidän kaikkien – tarpeita on pyritty ottamaan huomioon, mutta vanhan rakennuksen ehdoilla. Olympiastadionin taika on paitsi tallella, saanut vain lisää loistetta”, kertoo Vesala.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto meni nyt toista kertaa peräkkäin peruskorjaukselle ja vieläpä saman arkkitehdin alun perin suunnittelemalle rakennukselle. Viime vuonna palkinnon sai Yrjö Lindegrenin suunnitteleman Käpylän Käärmetalon (1951) peruskorjaus. Lue lisää tästä linkistä. Arkkitehdit NRT palkittiin Finlandia-palkinnolla jo toista kertaa: vuoden 2017 palkinnon sai Harald Herlin -oppimiskeskus, jonka restauroinnista NRT vastasi.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA jakaa vuosittain muitakin palkintoja. Nuoren arkkitehdin Wuorio-palkinto myönnetään arkkitehtuuria opettavien yliopistojen parhaan diplomityön tekijälle. Ehdokkaat olivat Aalto-yliopistosta valmistunut Lassi Luotonen suunnitelmallaan puurakenteiseksi pienpanimorakennukseksi, Oulun yliopiston Aki Markkanen Utöhön sijoittuvalla retriittisuunnitelmallaan ja Olli Pasanen Tampereen yliopistosta suunnitelmalla muunneltavaksi asuinkortteliksi Helsingin Alppilaan. Palkintotuomari Pekka Mäki valitsi voittajaksi Lassi Luotosen.

Vuoden 2020 Otto-Iivari Meurman -palkinto myönnettiin yliarkkitehti Leo Kososelle, joka on toiminut ansiokkaasti kaupunkisuunnitteluteorian kehittäjänä sekä käytännön työssä kaupunkisuunnittelijana. SAFA-palkinto 2020 myönnettiin Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmalle, joka on ansiokkaasti edistänyt asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua. Palkinnon vastaanotti ohjelman koordinaattori Riikka Karjalainen yhdessä ohjelman työryhmän kanssa.

Finlandia-voittajatyö on toimivaa ja elämyksellistä arkkitehtuuria

Olympiastadionin peruskorjauksen poikkeuksellisen mittava urakka sisälsi säilytetyn stadionkokonaisuuden korjauksen lisäksi monikäyttöiset laajennusosat sekä kaarrekatsomoiden kattamisen. Arkkitehtisuunnittelusta vastasivat Arkkitehtitoimisto K2S Oy:ssä Kimmo Lintula, Niko Sirola, Mikko Summanen sekä Arkkitehdit NRT Oy:ssä Kari Raimoranta, Teemu Tuomi, Tom Lindholm, Juuso Hatakka, Emmi Jääskeläinen, Jouni Karttunen, Tuula Olli ja Kristiina Suoniemi. Projektiarkkitehteina toimivat Juha Sundqvist (K2S) ja Tom Lindholm (NRT)

”Uudistettu Olympiastadion – kansallinen monumentti keskellä pääkaupunkia – on suomalaista olympia-arkkitehtuuria, joka ei ole kertakäyttörakentamista. Haasteena oli luoda toimiva ja eläymyksellinen kokonaisuus, jossa uusi ja vanha, eri toiminnoista lähtevä arkkitehtuuri täydentää toisiaan aina detaljitasolle saakka”, kohteen pääsuunnittelijoina toimineet arkkitehdit Kimmo Lintula ja Kari Raimoranta kertovat.

Tänä vuonna palkintoehdokkaita olivat Olympiastadionin peruskorjauksen ohella Aalto-yliopiston uusi kampusrakennus Espoon Otaniemessä (Verstas Arkkitehdit), K-Kampus Helsingin Kalasatamassa (JKMM Arkkitehdit) ja Kotkan Toritalo (Arkkitehtitoimisto Jani Prunnila).

Tutustu Arkkitehtuurin Finlandia -kohteisiin Finnish Architecture Navigator -verkkopalvelussa tästä linkistä.

Puurimoitettu katto kaartuu katsomon ylle, edessä portaiden valkoinen betonimuuri.
Mittavaan peruskorjaukseen kuului myös kaarrekatsomojen kattaminen. kuva: Wellu Hämäläinen

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto ja esiraadin jäsenet

Vuosittain jaettavan Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsijaksi valitaan aina vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Tuomari tekee valinnan esiraadin valitsemien kohteiden joukosta. Palkinnon tarkoitus on lisätä arvostusta luovaa, korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.

Esiraatiin kuuluivat tänä vuonna professori Tuomo Siitonen, arkkitehti Simo Freese, arkkitehti Teemu Hirvilammi ja arkkitehti, humanitäärisen arkkitehtuurin työelämäprofessori Saija Hollmén. Esiraadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto jaetaan vuosittain Maailman arkkitehtuuripäivänä, tänä vuonna  5.10. koronatilanteen vuoksi virtuaalisesti järjestetyssä tilaisuudessa.