Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin ja muotoilun alojen toimijat kutsutaan mukaan valtakunnalliseen ohjelmistoon

Sisätila, jossa pitkä pöytä ja tuoleja, taustalla ikkunaseinä ulos ja vasemmalla alla olevaan korkeaan tilaan. Punaiset pilarit.

Anna Rusi

Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään seuraavan kerran 1.–5. helmikuuta 2023. Nyt avautuvalla ohjelmahaulla suunnittelualojen toimijat eri puolilla Suomea kutsutaan ideoimaan ja järjestämään tapahtumia helmikuun tapahtumaviikolle, jolloin hyvän suunnittelun merkitystä juhlistetaan teemalla "Elämisen laatu".

Hyvä elinympäristö luo elämisen laatua. Sosiaalisesti, toiminnallisesti ja esteettisesti korkealaatuinen arjen ympäristö lisää viihtyisyyttä, yhdenvertaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Suurimmat esineen, rakennuksen tai kaupunkitilan koko elinkaareen vaikuttavat ekologiset ja taloudelliset päätökset tehdään suunnittelupöydällä. Globaalit kriisit ja suuret yhteiskunnalliset muutokset vaativat jokaiselta meistä sopeutumiskykyä, mutta hyvän elämän täytyy muutoksista huolimatta säilyä.

Vuonna 2023 Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–5. helmikuuta teemalla “Elämisen laatu”. Suunnittelualojen toimijat kutsutaan nyt toista kertaa avoimella ohjelmahaulla ideoimaan ja järjestämään tapahtumia valtakunnalliseen ohjelmistoon. Tapahtumat voivat olla keskustelutilaisuuksia, näyttelyitä, opastettuja kierroksia, työpajoja, elokuvaesityksiä – tai mitä vain rakennettuun ja muotoiltuun ympäristöömme liittyvää, kaikille avointa ohjelmaa.

Haun ensimmäinen kierros päättyy maanantaina 31. lokakuuta, mihin mennessä ilmoitetut tapahtumat huomioidaan ohjelmiston ensimmäisessä julkistuksessa marraskuussa. Lisätietoja ilmoittautumisesta löytyy hakulomakkeelta.

Liputuspäivä juhlistaa arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä hyvinvointivaltiomme rakentajina

Vuonna 2022 sisäministeriö kehotti liputtamaan Aino ja Alvar Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta. Uusi liputuspäivä otettiin hyvin vastaan, ja alojen toimijat toivovat, että tänä vuonna liputuspäivä vakiinnutetaan kansalliseksi liputussuositukseksi.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tavoitteena on avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme.

Tapahtumasta vastaavat liputuspäiväesityksen tehneet organisaatiot Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Sisustusarkkitehdit SIO, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Ark&Muoto logo 2023