Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivä tulee taas!

Talvinen, luminen kuva vaaleasta rakennuksesta, jonka edustalla Suomen lippu salossa.

Maija Holma / Alvar Aalto -säätiö

Helmikuun 3. päivänä nostetaan Suomen lippu salkoon Alvar ja Aino Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi. Sisäministeriön suositteleman liputuspäivän ympärillä järjestettävän ArkMuoto-festivaalin yli 50 tapahtumaa sekä sosiaalisen median kuvahaaste juhlistavat hyvän suunnittelun merkitystä hyvinvointia luovien tilojen syntymiselle.

Teksti: Miina Jutila

Sisäministeriö julkisti 23. tammikuuta tämän vuoden liputussuositukset, ja liputuskalenterissa heti presidentinvaalien jälkeen seuraavana on Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivä 3. helmikuuta. Nyt kolmatta vuotta suositeltu liputuspäivä on maamme kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehdin ja muotoilijan, akateemikko Alvar Aallon syntymän 126. vuosipäivä. Aallon arkkitehti-muotoilijapuolison ja -työparin Aino Aallon syntymästä taas tulee tänään 25. tammikuuta kuluneeksi 130 vuotta.

Liputuspäiväesityksen kolme vuotta sitten tehneet arkkitehtuurin ja muotoilun alojen organisaatiot järjestävät vuosittain helmikuun alussa ArkMuoto-festivaalin, joka tukee liputuspäivää ja lisää rakennetun ympäristön käyttäjien ja toimijoiden välistä vuorovaikutusta. Festivaalin tarkoitus on tarjota alusta erilaisille tapahtumille, jotka avaavat uusia näkökulmia rakennettuun ja muotoiltuun ympäristöömme ja tuovat esiin hyvän suunnittelun merkitystä jokapäiväisessä elämässämme.

Tänä vuonna teemana on ‘Hyvässä tilassa’. Rakennettu ja muotoiltu ympäristömme vaikuttaa suuresti hyvinvointiimme. Kauniit, toimivat ja kestävät tilat ja esineet helpottavat arkeamme ja tuovat iloa elämäämme. Voimme paremmin hyvin suunnitelluissa, laadukkaissa tiloissa. Arjen sujuvuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on entistä tärkeämpää globaalien kriisien ja suurten yhteiskunnallisten muutosten paineessa.

Valtakunnalliseen ohjelmistoon on ilmoittautunut 53 erilaista tapahtumaa, näyttelyä, opastusta, työpajaa, esitystä ja seminaaria ympäri maan.

Katso koko ArkMuoto-ohjelmatarjonta

ArkMuoto 2024 -päätapahtumaa vietetään 2. helmikuuta Helsingin Vuosaaressa Kulttuurikeskus Vuotalossa. Iltapäivän mittaisen tapahtuman esityksissä ja puheenvuoroissa hyvinvointia luovia tiloja pohditaan useista erilaisista näkökulmista. Erityisinä painopisteinä ovat paikallisuus, nuorten toiveet ja hyvä kaupunkitila. Päivän aikana tutustutaan muun muassa uusiin oppimisympäristöihin ja kulttuurirakennuksiin, ja ääneen pääsevät asiantuntijoiden lisäksi myös lapset, nuoret, opettajat ja muut kaupunkilaiset. Tapahtuma järjestetään lakkouhasta huolimatta, mutta sitä voi seurata myös verkossa.

Katso ArkMuoto-päätapahtuman ohjelma

Arkkitehtuuri ja muotoilu näkyvät tammi-helmikuun vaihteessa myös sosiaalisessa mediassa. ArkMuoto-kuvahaaste pyrkii houkuttelemaan laajaa yleisöä tarkastelemaan omaa rakennettua ja muotoiltua ympäristöään uusin silmin. Haaste kehottaa pohtimaan, millaisessa tilassa on hyvä olla ja onko omassa arkiympäristössä sellaisia rakennuksia tai tiloja, jotka synnyttävät iloa. Kuvahaaste löytyy tunnuksella #hyvässätilassa.

Lue lisää kuvahaasteesta Instagramissa

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Finnish Design Info, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen maisema-arkkitehtiliitto, Sisustusarkkitehdit SIO, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo. ArkMuoto 2024 -päätapahtuma järjestetään yhteistyössä Kulttuurikeskus Vuotalon kanssa.