Takaisin artikkeleihin

ArkMuoto 2023 -ohjelmistossa on yli 50 tapahtumaa ympäri maan – Helsingin kaupungintalolla järjestettäviin päätapahtumiin voi osallistua myös verkossa

Sisätila, jossa aaltoileva puukatto

Miina Jutila

Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–5. helmikuuta 2023. Elämisen laatu -teemainen tapahtumaviikko sekä arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivä 3. helmikuuta juhlistavat hyvän suunnittelun merkitystä.

Teksti: Miina Jutila

Tämän vuoden Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmassa nähdään yhteensä yli 50 keskustelua, työpajaa, näyttelyä, opastusta, luentoa ja julkistusta. Tapahtumia järjestetään Oulussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Äänekoskella, Kotkassa, Kouvolassa, Tampereella, Porissa, Turussa, Paimiossa, Tammisaaressa, Järvenpäässä, Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä. Ohjelmaa järjestetään myös verkossa.

Katso kaikki ArkMuoto 2023 -tapahtumat tästä.

Päätapahtumapaikkana keskiviikosta perjantaihin 1.–3. helmikuuta on Helsingin kaupungintalo. Kaupungintalon aulan tapahtumatorilla kuullaan keskusteluja, julkistetaan hankkeita, jaetaan palkintoja ja juhlistetaan Alvar Aalto 125 -juhlavuotta.

Lavaohjelman lomassa tutustutaan arkkitehtuurin ja muotoilun alojen organisaatioiden toimintaan ja tavataan suunnittelijoita ja taiteilijoita. Keskusteluja ja kohtaamisia siivittävät Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien yhteydessä julkistettavat, erityisesti koululaisille suunnatut Elämisen laatu -keskustelukortit, joita varttuneemmatkin osallistujat pääsevät kaupungintalolla testaamaan.

Tutustu ArkMuoto-päätapahtumiin tästä.

Perjantaina 3. helmikuuta Alvar Aallon syntymän 125-vuotispäivänä nostetaan Suomen liput salkoihin, sillä päivä on sisäministeriön jo toista kertaa suosittama Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivä.

Perjantai-iltapäivään myös huipentuu Helsingin kaupungintalon ArkMuoto-tapahtumien sarja, kun Elämisen laatu -pääkeskustelussa vammaisten henkilöiden ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry, Aalto-yliopiston maankäytön suunnittelun professori Marketta Kyttä sekä Suomen tulevaisuustalo Sitra haastavat kolme arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin parissa työskentelevää suunnittelijaa pohtimaan alojen roolia laadukkaan elämän mahdollistamisessa.

Haasteeseen vastaavat arkkitehti Selina Anttinen (Anttinen Oiva Arkkitehdit), maisema-arkkitehti Varpu Mikola (Nomaji maisema-arkkitehdit) ja arkkitehti Aleksi Niemeläinen (Futudesign). Keskustelua ohjaa yhteiskunnallisiin aiheisiin erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija Aino-Mari Tuuri, jota kiinnostaa ihmisen suhde ympäristöönsä.

Yleisö on tervetullut seuraamaan keskusteluja ja osallistumaan Helsingin kaupungintalolla järjestettävään ohjelmaan paikan päällä. Kaikkiin 1.–3.2. päätapahtumiin voi ilmoittautua samalla lomakkeella. Kaikki keskustelut ovat myös katsottavissa verkossa Helsinki-kanavalla. Verkkotapahtumalinkki julkaistaan osoitteessa arkmuoto.fi.

Ilmoittaudu Helsingin kaupungintalolla järjestettäviin päätapahtumiin tästä.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät näkyvät myös sosiaalisessa mediassa, jossa julkistetaan tapahtumaviikon ajaksi kuvahaaste aihetunnisteilla #arkmuoto ja #elämisenlaatu.

Siirry ArkMuoto-Instagram-tilille tästä ja Facebook-tilille tästä.

Vuosittain järjestettävien Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien tavoitteena on avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme.

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät kiinnittävät huomion elämisen laatua luovan hyvän elinympäristön merkitykseen. Sosiaalisesti, toiminnallisesti ja esteettisesti korkealaatuinen arjen ympäristö lisää viihtyisyyttä, yhdenvertaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Suurimmat esineen, rakennuksen tai kaupunkitilan koko elinkaareen vaikuttavat ekologiset ja taloudelliset päätökset tehdään suunnittelupöydällä. Globaalit kriisit ja suuret yhteiskunnalliset muutokset vaativat jokaiselta meistä sopeutumiskykyä, mutta hyvän elämän täytyy muutoksista huolimatta säilyä.

Lue lisää Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä osoitteesta arkmuoto.fi.