Takaisin artikkeleihin

ArkMuoto 2024 nostaa keskusteluun hyvinvointia luovat tilat

Kuva julkisesta rakennuksesta, jossa on värikkäitä julisteita.

Jussi Tiainen 2000

Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään seuraavan kerran 1.–4. helmikuuta 2024 teemalla 'Hyvässä tilassa'. Valtakunnallinen festivaali sekä arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivä 3. helmikuuta juhlistavat hyvän suunnittelun merkitystä hyvinvoivan yhteiskunnan rakentamisessa.

Teksti: Miina Jutila

Vuoden 2024 Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 1.–4. helmikuuta teemalla ‘Hyvässä tilassa’. Teemalla nostetaan esiin arkkitehtuurin ja muotoilun merkitys hyvinvoivan yhteiskunnan rakentamisessa.

Rakennettu ja muotoiltu ympäristömme vaikuttaa suuresti hyvinvointiimme. Kauniit, toimivat ja kestävät tilat ja esineet helpottavat arkeamme ja tuovat iloa elämäämme. Voimme paremmin hyvin suunnitelluissa, laadukkaissa tiloissa. Arjen sujuvuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on entistä tärkeämpää globaalien kriisien ja suurten yhteiskunnallisten muutosten paineessa. Suurimmat rakennettuun ympäristöön liittyvät ekologiset, taloudelliset ja laadulliset päätökset tehdään suunnittelijan työpöydällä.

Vuosittainen ArkMuoto-festivaali tarjoaa valtakunnallisen alustan suunnittelualojen toimijoille järjestää keskusteluja, työpajoja, näyttelyitä ja muita kaikille avoimia tapahtumia, jotka mahdollistavat kohtaamisia sekä ajatustenvaihtoa asukkaiden ja kaupunkilaisten – tilojen ja muotoilutuotteiden käyttäjien – kanssa. Yleisölle tapahtumat avaavat uusia näkökulmia omaan rakennettuun ja muotoiltuun ympäristöön.

Toimijat eri puolilla maata voivat edelleen ilmoittaa tapahtumiaan osaksi ArkMuoto-ohjelmistoa. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 3.1.2024, ja koko ohjelmisto julkistetaan tammikuun puolivälissä. Lisätietoja ohjelmahausta löytyy tästä linkistä.

Päätapahtumapaikka on Vuotalo

Tämänvuotisen ArkMuoto-festivaalin päätapahtuma järjestetään perjantaina 2. helmikuuta Helsingin Vuosaaressa yhteistyössä Kulttuurikeskus Vuotalon kanssa.

Iltapäivän aikana nähtävissä esityksissä ja puheenvuoroissa pohditaan erilaisista näkökulmista sitä, millaisia ovat hyvinvointia luovat tilat – sisätiloista rakennuksiin ja kaupunkeihin ja aina maapallon mittakaavaan saakka. Tänä vuonna painopisteenä on paikallisuus, ja ääneen pääsevät myös lapset, nuoret ja muut kaupunkilaiset.

Päivä huipentuu keskusteluun, jossa arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin ammattilaiset vastaavat heille heitettyihin kiperiin haasteisiin. Haasteet esittää kolme eri tavoin rakennetun ympäristön parissa toimivaa yhteisöä.

Keskustelu herättää meidät pohtimaan, mitä hyvä tila meille merkitsee. Onko se esimerkiksi viihtyisyyttä, turvallisuutta, kestävyyttä, arjen sujuvuutta vai jotain ihan muuta? Myös yleisö osallistuu keskusteluun Vuotalossa kello 13–17 järjestettävässä tapahtumassa. Tapahtuman tarkempi ohjelma julkaistaan osoitteessa arkmuoto.fi.

Liputuspäivä juhlistaa arkkitehtuuria ja muotoilua

Vuodesta 2022 lähtien akateemikko Alvar Aallon syntymäpäivä 3. helmikuuta on sisällytetty sisäministeriön liputuskalenteriin Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivänä.

Liputuspäiväesityksen tehneet yksitoista arkkitehtuurin ja muotoilun alan keskeistä organisaatiota perustivat liputuspäivän ympärillä järjestettävät Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät vuonna 2021 tukemaan liputuspäivää sekä nostamaan esiin korkealaatuisen suunnittelun merkityksen hyvinvointivaltiomme rakentamisessa. ArkMuoto-päivien tavoitteena on avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Finnish Design Info, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen maisema-arkkitehtiliitto, Sisustusarkkitehdit SIO, AD-museo (Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo) ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo.