Takaisin artikkeleihin

Asuntomessuilla arki kohtasi elämykset

Talo, jossa tummat seinät ja suuret ikkunat terassin edustalla.

RS-Insinöörit

Asuntomessut on 1960-luvulta lähtien saattanut yhteen suuren yleisön ja asuntorakentamisen ammattilaiset. Tämän vuoden asuntomessut pidettiin Naantalissa.

Teksti: Anna Rusi

Vuonna 1966 perustettu osuuskunta Asuntomessut listasi tavoitteikseen lisätä suuren yleisön asuntotietoutta sekä parantaa asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua. Jokakesäiseksi suureksi yleisötapahtumaksi kasvanut Asuntomessut jatkaa edelleen samaa perinnettä.

Tämän vuoden asuntomessualue levittäytyy Naantalin saaristoluontoon, mäntymetsikön laidalle. Sijainti ja puitteet antavat alueelle oman leimansa: tekonurmet ovat vaihtuneet kunttaan ja asuinalue sointuu ympäristöönsä poikkeuksellisen onnistuneesti. Rakentamisessa pyrittiin välttämään louhintoja ja puiden kaatamista. Alueen kaava kielsi myös esimerkiksi vieraslajien istuttamisen, jotta ympäristö säilyisi mahdollisimman luonnonmukaisena.

Lukuisia messualueita kiertäneenä juuri asuinalueen ympäristö teki sekä minuun että messuvieraisiin lähtemättömän vaikutuksen. Näyttävä mäntymetsä, korkea kalliomaasto ja kauniit, helppohoitoiset pihapiirit herättivät erityistä ihastusta. Ennen kaikkea arkkitehtuurin yhtenäisyys ja rakennusten keskinäinen harmonia sai alueen jo tuoreeltaan näyttämään valmiilta ja eheältä kokonaisuudelta.

Luonnon vaikutus näkyi myös useiden talojen sisätiloissa, kun näyttävät maisemat avautuvat uusiin koteihin. Monin paikoin luonto ylsi talojen sisustukseen asti esimerkiksi rimaseinien, eri puulajien yhdistelyn ja kekseliään vihersisustuksen avuin.

Ennen kaikkea messutaloista pyrittiin rakentamaan mahdollisimman mukautuvia ja ajattomia. Osa kohteista tähtäsi yhä erilaisiin wau-efekteihin, mutta ihmisen kokoisessa mittakaavassa. Innovatiivisuuteen pyrittiin esimerkiksi aurinkoenergiaratkaisuin ja materiaalivalinnoin. Japandin ja kestävän minimalismin trendit pitivät edelleen pintansa, mutta valtatrendeistä uskallettiin toisinaan poiketakin.

Jylhä kallio ja mäntymetsä luovat alueelle oman ilmeensä. kuva: RS-Insinöörit

Haaveesta messukohteeksi

Talon pystytys asuntomessuille voi kulkea kahta reittiä. Uuden kodin tulevat asukkaat voivat itse rakennuttaa kohteensa, tai vaihtoehtoisesti rakennusyhtiö tai alan toimija rakentaa kohteen omakustanteisesti ja myy talon joko prosessin aikana tai messujen jälkeen. Naantalin asuntomessualueelle pyrittäessä kohteesta tuli olla jo hakuvaiheessa halutulle tontille sijoiteltu 3D-mallinnus.

Asuntomessuja olen ennättänyt kiertää jo lapsesta asti. Naantalissa messukohteessa työskennellessä sain uudenlaisen näköalapaikan koko prosessiin kodin suunnittelusta ja rakentamisesta aina messuviikkojen toimintaan saakka. Rauno Rusin ja Juha Salosen luotsaama lietolainen pienyritys RS-Insinöörit Oy suunnitteli ja rakensi 219 neliön esteettömän, aurinkoenergiaa hyödyntävän älykodin, Naantalin Aurinkolinnan. Tämänkin messukohteen suunnittelussa painotettiin luonnon koskemattomuutta: esimerkiksi jyrkkää kalliorinnettä ei louhittu lainkaan, vaan talon muoto leikittelee ympäröivän maaston kanssa.

Suunnittelu pohjaa arjen toimivuuteen, ja esimerkiksi selkeä pohjaratkaisu sekä tilava eteisaula tuovat helpotusta elämään. Sisustuksessa on luotettu laadukkaiden materiaalien klassisen harmonisiin yhdistelmiin. Omaperäinen, rauhallisen hämyinen värimaailma luo myös yksilöllisen kodikkaan tunnelmansa taloon. Sisustussuunnittelusta ovat vastanneet Jutta Karihtala sekä RS-Insinöörien Aleksi Rusi, joka lisäksi on suunnitellut ja rakentanut kodin keittiön ja kiintokalusteet.

Luonto ja valo olivat monen messukohteen tärkeimpiä elementtejä. kuva: RS-Insinöörit

Aurinkolinnassa on vietetty tunteja aamuvarhaisesta aina yön pikkutunneille asti viilaten pienimmätkin yksityiskohdat kohdilleen. Prosessi on ollut kaikessa haastavuudessaan antoisa. Pienelle yritykselle messukohde on todellinen näytön paikka: mahdollisuus esitellä osaamistaan ja kykyjään erottua alan valtavirrasta.

Messuvieraille Aurinkolinna näyttäytyi seesteisenä ja ylellisenä valonsäteiden leikitellessä erilaisilla pinnoilla ja rentouttavan musiikin jatkuessa tilojen läpi aina saunaan ja ulkoterasseille asti. Vaikka kyseessä olikin perinteistä messukohdetta vähemmän kuratoitu näyteikkuna, todellisuus on kulissin takana astetta rouheampi. Siitä kertoo jo kehotus- ja kieltokylttien määrän kasvu jokaisessa kohteessa ensimmäisen ja viimeisen messupäivän välillä.

Tavallisesti kohteet tyhjenevät messuporttien sulkeuduttua kävijöiltä, jolloin tulevat asukkaat pääsevät tekemään muuttoa ja tuomaan omat huonekalunsa kotiin. Ennen muuttoa kohteissa ennätetään tehdä yllättävän laajat korjaustyöt, sillä monituhatpäisen väkijoukon kulku jättää väkisinkin jälkensä. Aurinkolinnassa myös kodin irtaimisto jäi poikkeuksellisesti odottamaan nelihenkisen perheen saapumista – muutto lienee tavallista kevyempi, mutta millaiselta mahtaa tuntua, kun koti on ennättänyt olla kaiken kansan katseltavana?

Puu- ja kivipinnat yhdistyvät saumattomasti toisiinsa. kuva: RS-Insinöörit

Aika on messutalon ylin tuomari

Aamun valjetessa Luonnonmaalla messualueen äänimaisemaan kuului vaimea imurin hurina ja puutarhaletkun suhina – uusi kuntta vaati vielä ahkeraa kastelua. Kohteissa valmistauduttiin vastaanottamaan jälleen uusi liuta ihastelijoita. Aamupäivällä töiden äänet vaihtuivat hiljalleen puheensorinaan, ja jono Aurinkolinnaan kiemurteli lähes poikkeuksetta kadulle.

Osaan yhä vaikka unissani siteerata kiintokalusteissa käytetyt puulajit, esitellä sen valtavat lattialaatat tai kertoa miten toimii vesitakka. Oli ilo huomata, miten yksityiskohtaisesti ihmiset kyselevät ja haluavat oppia uutta. Suunnittelu kiinnostaa ja koskettaa kaikkia.

Vierailijat hakevat messuilta inspiraatiota ja elämyksellistä suunnittelua, mutta monen kävijän sydämen vie lopulta käytännönläheiset, esteettisesti ja toiminnallisesti eheät ratkaisut. Koteihin ennätti tutustua peräti 116 000 vierailijaa, ja tyytyväisyyskyselyn palaute oli ennätyksellisen positiivista, kertoi messujen projektipäällikkö Timo Tirri. Tyytyväisyys ennätti näkyä jo työpäivienkin aikana. Pienen perheyrityksen kohteessa positiivinen palaute ja kiinnostuneisuus ilahdutti erityisesti.

Suurelle yleisölle suunnattuna tapahtumana Asuntomessut tuo ennen kaikkea suunnittelualojen innovaatiot ja ajatukset lähelle arkipäivää. Vierailijat kiertävät toinen toistaan kiehtovammissa kohteissa pohtien asuisinko minä täällä? Konsepti kannustaa kokeilemaan. Yli sadan tuhannen kriitikon katseilta jää harva seikka huomaamatta, ja onnistuneen kohteen on rakennettava toiminnallisuudella, esteettisyydellä ja yleisellä yllättävyydellä mieleenpainuva asumisen ideaali.

Erityisesti pintamateriaalit ja säilytysratkaisut kiinnostivat monia. kuva: RS-Insinöörit

Oivaltavat ratkaisut, uudet ihanteet ja erikoiset kokeilut sekä siivittävät asuntorakentamista kohti tulevaa että jättävät jälkeensä kiinnostavan ajankuvan suomalaisesta asuntosuunnittelusta. Messualue on kiinnostava ikkuna aikansa arvoihin, odotuksiin ja haaveisiin. Vain tulevat vuodet näyttävät, kuinka kukin kohde vuorollaan asettuu arkeen.