Takaisin artikkeleihin

Ateljé Sotamaa ja Territorial Agency esillä Venetsiassa

Avara näyttelytila vanhassa kirkossa, jossa lattialla näyttelyteoksia.

Oceans in Transformation -näyttely San Lorenzon kirkossa Venetsiassa. kuva: Gerdastudio

Suomi osallistuu Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin omassa Aalto-paviljongissaan ja Norjan, Ruotsin ja Suomen yhteisessä Pohjoismaisessa paviljongissa. Näiden lisäksi Venetsiassa on biennaalin yhteydessä esillä muitakin suomalaissuunnittelijoita.

Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin kuuluu tänä vuonna fyysisen näyttelykokonaisuuden lisäksi virtuaalipaviljonki, jonka CityX Venice -näyttelyssä on esillä suomalaista suunnitteluosaamista. Ateljé Sotamaa on tuottanut näyttelyyn videoteoksen ekopuutalokohde Meteoriitista. Virtuaalipaviljongissa voi vierailla biennaalin aukioloajan, 21.11. saakka osoitteessa cityxvenice.org. Ateljé Sotamaan teos on katsottavissa myös Youtubessa (linkki).

Sisarusten Kivi ja Tuuli Sotamaan arkkitehtuuri- ja designstudion projekteja on toteutettu kotimaan lisäksi esimerkiksi Ruotsiin, Englantiin, Italiaan, Kiinaan ja Kazakstaniin. Kontiolahdella sijaitseva, kokonaan CLT-massiivipuulevystä valmistettu Meteoriitti esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran osana Helsinki Design Weekin näyttelyä syyskuussa 2020, ja kohde voitti Suomen Puupalkinto 2020 -yleisöäänestyksen myöhemmin samana vuonna (linkki toimiston sivuille). 

Arkkitehtuuribiennaalin virtuaalipaviljongissa on esillä monipuolinen kokonaisuus, ja Ateljé Sotamaan lisäksi näyttelyssä esitellään kokeellisia projekteja esimerkiksi Yalen, Harvardin ja MIT:n yliopistoista.

Virtuaalinen näyttelytila, jossa liikkuu ihmishahmoja, ja seinillä on esillä videoteoksia.
CityX Venice -näyttely virtuaalipaviljongissa. kuva: cityxvenice.org

Arkkitehtuuribiennaalin aikana Venetsiassa järjestetään useita muita itsenäisiä taide- ja kulttuuritapahtumia. San Lorenzon kirkossa osana Ocean Space -kokonaisuutta on Territorial Agencyn näyttely Oceans in Transformation: Sensible Zone. Lontoossa toimivan suomais-sveitsiläisen arkkitehti-kaupunkisuunnittelijakaksikon Ann-Sofi Rönnskogin ja John Palmesinon teos on kantaaottava kokonaisuus, joka yhdistelee arkkitehtuuria ja monialaista tutkimustyötä (linkki toimiston sivuille).

Ocean Space on San Lorenzon kirkossa toimiva, TBA21-akatemian perustama uusi näyttely-, tapahtuma- ja tutkimuskeskus, joka keskittyy valtamerten hyvinvoinnin edistämiseen (linkki). Oceans in Transformation -näyttely on avoinna 29. elokuuta 2021 saakka (linkki).