Takaisin artikkeleihin

Tämän vuoden DocPointin ohjelmistossa on elokuvia kaupunkisuunnittelusta ja asukasyhteisöistä

Neljä nepalilaista naista ja yksi pikkupoika piknikillä luonnossa

Tehtävänä paratiisi

Tammi-helmikuun vaihteessa Helsingissä nähtävä dokumenttielokuvafestivaali on järjestetty vuodesta 2002 lähtien. Tänä vuonna tiedossa on hienoja kokemuksia arkkitehtuurin ystäville.

DocPoint on Suomen suurin dokumenttielokuviin keskittyvä festivaali, joka järjestetään vuosittain tammi-helmikuun vaihteessa. Juuri julkistettu tämänvuotinen ohjelmisto sisältää noin sata ajankohtaista kotimaista ja kansainvälistä dokumenttielokuvaa.

Yksi arkkitehtuurin ystäviä kiinnostavista elokuvista on tutkivasta journalismistaan palkitun Kati Juuruksen ohjaama Tehtävänä paratiisi. Aiemmin DocPointin taiteellisena johtajanakin toimineen Ylen toimittajan elokuva vie katsojan seuraamaan harvinaisen kaupunkisuunnitteluprojektin etenemistä sen ensimmäisistä suunnittelukokouksista alkaen.

Tehtävänä paratiisi

Kaupungistuminen ja maaltamuutto ovat ajankohtaisia ilmiöitä Nepalissa, jonka pääkaupunki Kathmandu laajenee jatkuvasti. Suunniteltua kaupunkitilaa tarvittaisiin kipeästi lisää, ja ratkaisuna tähän Nepalin valtio on päättänyt rakennuttaa uuden kaupungin Kathmandun laaksoon. Kaupungin suunnittelun saa tehtäväkseen suomalainen arkkitehti Pekka Helin ja hänen arkkitehtitoimistonsa, Helin & Co Architects. Toimiston kädenjälki on tullut helsinkiläisille tutuksi esimerkiksi Redi-kauppakeskuksesta ja sen tornitaloista, mutta tähän tehtävään toimisto valittiin erityisesti Euroopan kaupunkisuunnittelupalkinnon vuonna 2014 saaneen Fornebun entisen lentokenttäalueen kilpailuehdotuksen ansiosta.

Tehtävänä Paratiisi
Suomalaisarkkitehdit Pekka Helin (oik.) ja Mariitta Helineva esittelevät kaupunkisuunnitelmiaan Nepalissa. kuva: Tehtävänä paratiisi

Kokonaisen kaupungin suunnittelu 600 000 asukkaalle on jopa kokeneelle Helinille uusi ja haastava tehtävä. Tehtävän valtavan koon lisäksi muitakin haasteita riittää. Tärkeänä osana suunnittelua on säilyttää alueella sijaitsevat lukuisat temppelit, joiden koko vaihtelee pienestä, kivin kehystetystä maakuopasta kymmenien hehtaarien kokoiseen UNESCO:n suojelemaan hindujen pyhiinvaelluskohteeseen.

“Nepalin ministeriöltä saamamme suunnittelutoimeksiannon lähtötiedot ja tavoitteet sisälsivät poikkeuksellisen perusteellisen aineiston hindulaisesta elämäntavasta, kulttuurista ja paikan tilanteesta. Aineiston olivat valmistelleet paikalliset asiantuntijat, joista monet olivat kouluttautuneet kansainvälisissä huippuyliopistoissa, ja mukana hankkeessa oli maan etevin hindu-tiedemies. He myös valvoivat suunnittelua ja olivat käytettävissä koko työn ajan. Oli ilo omaksua ja eläytyä heidän päämääriinsä”, sanoo Pekka Helin tammikuussa 2024.

Tehtävänä paratiisi on ainutlaatuinen kuvaus valtavasta suunnitteluprojektista ja kulttuurien kohtaamisesta. Suomalaisarkkitehtien ja nepalilaisten yhteisenä tavoitteena on kaupunki, joka koostuu laadukkaista kodeista ja viheralueista ja kestävästä energiantuotannosta yhdistettynä nepalilaisiin perinteisiin. Tavoitteet ovat uhattuna Nepalin uuden hallituksen astuessa valtaan, ja poliittinen muutos nostattaa myös turhautumisen tunteita.

Naapurustoja muutoksessa

Ohjelmistosta löytyy arkkitehtuurista kiinnostuneille muitakin elokuvapoimintoja. Last Year of Darkness -elokuva kertoo viiden parikymppisen nuoren tarinan Kiinan Chengdussa, jossa underground-teknobaari aiotaan jyrätä metron laajennuksen alta. Magic Mountain -elokuva vie katsojat rapistuvaan neuvostohenkiseen tuberkuloosiparantolaan, jossa yhteiskunnan hylkäämät georgialaiset potilaat luovat omat sääntönsä – kunnes oligarkki ostaa rakennuksen. The Mother of All Lies -elokuvassa ohjaaja rakentaa pienoismallin casablancalaisesta naapurustostaan selvittääkseen mysteerin siitä, miksi hänellä on vain yksi kuva lapsuudestaan, eikä kuvassa näkyvä tyttö ole hän itse.

Magic Mountain
Magic Mountain -elokuvan tapahtumapaikkana on vanha tuberkuloosiparantola Abastumanissa Georgiassa. kuva: Magic Mountain

DocPointin tarkoituksena on laajentaa yleisön käsityksiä maailmasta tuomalla esiin ympäristön ja ihmisten monimuotoisuutta niin nykyhetkessä kuin tulevaisuudessa. Festivaalille keskeisiä arvoja ovat tasa-arvo, moninaisuus ja ekologisuus. Ohjelmistosta vastaa DocPointin ohjelmajohtaja Inka Achté.

Kaikki tässä mainitut elokuvat ovat mukana myös Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelmistossa.

Tehtävänä paratiisi
Kinopalatsi, sali 8, Kaisaniemenkatu 2, Helsinki
1.2.2024 klo 16:30
3.2.2024 klo 16:30

Tutustu DocPointin ohjelmistoon tästä