Takaisin artikkeleihin

Eliel Saarista juhlitaan elokuussa ympäri maan

Vanha mustavalkoinen valokuva siistiin pukuun pukeutuneesta miehestä, joka seisoo köynnöskasvien ympäröimän sisäänkäynnin edessä.

Eliel Saarinen Hvitträskissä. kuva: Arkkitehtuurimuseo

Elokuun 20. päivänä tulee kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisen kansainväliseen maineeseen kohonneen arkkitehtimme syntymästä.

Teksti: Miina Jutila

Eliel Saarinen (1873–1950) ja hänen poikansa Eero Saarinen (1910–1961) olivat molemmat syntyneet 20. elokuuta. Vanhempi Saarinen tunnetaan Suomessa erityisesti kansallisromanttisen aikakauden merkkiteoksistaan ja kaupunkisuunnitelmistaan, mutta jo vuonna 1923, menestyttyään Chicago Tribune -tornikilpailussa, Saarinen muutti perheineen Yhdysvaltoihin, jossa hänestä sittemmin tuli Cranbrookin taideakatemian kampuksen suunnittelija, opettaja ja johtaja.

Nuoremmasta Saarisesta, Eerosta, puhutaan amerikkalaisena arkkitehtina, ja toki hän teki näyttävän uransa Yhdysvalloissa, mutta hän syntyi Hvitträskissä ja asui täällä 13-vuotiaaksi asti. Nuorena arkkitehtina hän palasi joksikin aikaa Suomeen työskentelemään Ruotsalaisen teatterin korjaussuunnitelmien parissa, mutta Yhdysvalloissa ovat kaikki hänen ikonisimmat rakennuksensa, kuten Gateway Arch St. Louisissa, TWA-terminaali New Yorkissa ja Dullesin kansainvälinen lentokenttä Virginiassa. Molemmat Saariset ovat edelleen kansainvälisesti tunnetuimpien arkkitehtiemme kolmen kärjessä, ainakin Archinfon mediaseurannan perusteella.

Helsingin rautatieasema Heikki Havas
Helsingin rautatieaseman kellotornista soitetaan kelloja Saarisen syntymäpäivän kunniaksi. kuva: Heikki Havas / MFA
Lahden kaupungintalo piirustus
Lahden kaupungintalon suunnittelusta käytiin kutsukilpailu, ja rakennus valmistui Eliel Saarisen kilpailuehdotuksen pohjalta vuonna 1912. kuva: MFA

Tänä vuonna juhlitaan Eliel Saarista. Yksi hänen päätöistään on vuonna 1919 valmistunut Helsingin rautatieasema. VR juhlistaa arkkitehdin syntymän juhlavuotta, ja 20. elokuuta 2023 kello 15 aseman 50 metriä korkeasta kellotornista soitetaan Saarisen kunniaksi kelloja.

Saarista juhlitaan monin eri tavoin ympäri Suomen. Esimerkiksi arkkitehdin synnyinpitäjässä Rantasalmella suurmiestä juhlitaan kolmen päivän ajan, ja Lahdessa kuullaan kaupungintalon kuuluisasta suunnittelijasta arkkitehtuuriviikon opastuksilla ja luennoilla. HS Teema julkaisi 100-sivuisen Eliel Saarinen -teemanumeron syntymäpäivän alla 17. elokuuta. Julkaisussa esitellään myös joitakin Eero Saarisen töitä.

HS Teema Eliel Saarinen
HS Teeman Eliel Saariselle omistettu numero sisältää puheenvuoroja, rakennusesittelyjä ja artikkeleita. kuvat: Miina Jutila

Arkkitehtuurimuseo järjestää sunnuntaina 20.8. kävelykierroksia Eliel Saarisen Helsinkiin. Lisäksi syntymäpäivän kunniaksi Arkkitehtuurimuseon Finnassa julkaistaan Saarisen Amerikan-vuosien leikekirja ja valokuva-albumi.

Eliel Saarinen asui elämänsä loppuun saakka Yhdysvalloissa. Hän kuoli Michiganin Bloomfield Hilssissä 76-vuotiaana 1. heinäkuuta 1950.

New York Times Eliel Saarinen
Artikkeli Eliel Saarisen 75. syntymäpäivän kunniaksi New York Timesissa 22.8.1948. kuva: MFA

Tutustu Eliel Saarisen suunnittelemiin rakennuksiin Finnish Architecture Navigatorissa.