Takaisin artikkeleihin

Finimalism.fi kokoaa suomalaisen arkkitehtuurin, muotoilun ja muodin ratkaisut kestävämpään tulevaisuuteen

Puun varjo heijastuu seinään, jonka juurella kasvaa heinää.

Mikael Niemi

Arkkitehtuurin, muotoilun ja muodin uusi kansainvälistymishanke Finimalism lanseerataan vuoden 2024 alussa. Ennakkomaistiaisia tulevasta on tarjolla jo nyt finimalism.fi-sivustolla.

Teksti: Anna Rusi

Finimalism on suomalaisen arkkitehtuurin, muodin ja muotoilun yhteistyöprojekti, jonka tavoitteena on lisätä suunnittelualojen kansainvälistä näkyvyyttä ja uudistaa Finnish Designin tarinaa. Aloitteen takana on kolme viestintään keskittynyttä organisaatiota – Archinfo, Finnish Design Info ja Fashion Finland, joiden yhteisenä tavoitteena on nostaa esiin suomalaista luovaa osaamista eli suunnittelijoita, yrityksiä ja tutkimusta erityisesti kestävän kehityksen ratkaisujen tuottajana.

Yhteishankkeen käynnistysvaiheen mahdollistaa EU:n kulttuuri- ja luovien alojen rakennetuki.

Finimalism-nimi viestii uudenlaisesta minimalismista. Kestävyyskriisin keskellä kamppaileva maailma tarvitsee luovien alojen toivoa synnyttävää voimaa. Luovuudelle niukkuus ei ole rajoite vaan pikemmin sen lähde.

Hyvällä arkkitehtuurilla, muodilla ja muotoilulla voidaan saada aikaan enemmän arvoa, kauneutta ja inhimillisyyttä – aiempaa radikaalisti vähemmillä luonnonresursseilla. Periaate kiteytyy Finimalismin mottoon “more with less – vähemmällä enemmän”.

Finnish Designin uusi digitaalinen koti

Finimalism-projekti tutkii uusia mahdollisuuksia esittää arkkitehtuurin, muodin ja muotoilun sisältöjä digitaalisessa ympäristössä visuaalisesti kiinnostavilla ja kerronnallisesti innovatiiviisilla tavoilla. Sivustolla voi sekä ”sukeltaa” visuaalisesti Finnish Designiin menneisyydestä nykyisyyteen että paneutua artikkelien kautta suunnittelijoiden näkemyksiin ja uusiin kestävän kehityksen ratkaisuihin.

Finimalism Paths. Finimalismin polut ammentavat inspiraationsa ratkaisuista, jotka tuottavat enemmän arvoa, kauneutta ja osaamista vähemmillä resursseilla – more with less. Sivusto kokoaa yhteen suomalaisen suunnittelun historiaa uudenlaisella tavalla. Polkujen kautta voi tutustua suomalaiseen designiin tasa-arvon, estetiikan ja ekologisen vastuun teemoissa.

Finimalism Journal. Journal-julkaisualusta luo uudenlaisen foorumin vihreän, kauniin ja kekseliään muotoilun äänille. Tavoitteenamme on yhdistää tieto, inspiraatio ja innovaatio artikkeleiksi, profiileiksi, videoiksi, ja moneksi muuksi – luomme kansainvälistä kiinnostusta suomalaista suunnitteluosaamista kohtaan.

Julkaisut ilmestyvät keväällä 2024 tammikuusta alkaen. Ensimmäisessä numerossa, otsikolla Rethink, kuusi suunnittelualojen suunnannäyttäjää pohtivat, miten muotoilijan työ on vuosien saatossa muuttunut – ja miten sen tulisi muuttua tulevaisuudessa.

Kurkista finimalism.fi-sivustolle tästä linkistä.

Mukana Suomen eturivin osaamista

Hankekumppaneiden tekemän kilpailutuksen kautta kumppaneiksi identiteetin suunnittelussa valikoitui Marina Veziko ja ja digitaalisen alustan kehittämisessä Reaktor Creative ja Adventure Club.

Finimalismin visuaalisen identiteetin luonut Marina Veziko on Vuoden graafikkonakin palkittu suunnittelija, joka työskentelee laaja-alaisesti kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille, niin kaupallisten kuin kulttuurialan projektien parissa. Brändisuunnitteluun painottuvan Vezikon osaaminen ulottuu visuaalisista ilmeistä kuvasuunnitteluun ja pakkauksiin sekä näyttelyidentiteeteistä julkaisusuunnitteluun ja digitaalisiin sovelluksiin.

Finimalism-ilmekonseptin lähtökohtana on ollut ”more with less” -ajatuksen visualisoiminen. Kuinka olla minimalistinen olematta kuitenkaan tylsä? Miten luoda visuaalista tarinankerrontaa mahdollisimman vähin elementein? Ilmeen ytimessä on piste: yksinkertaisimmillaan logossa viestimässä hankkeen kolmea taustatoimijaa, toisaalta monistuessaan ja muuttuessaan kuvaamassa muotoilukentän runsautta ja loputtomia innovaatioita.

Finimalismin digitaalisina kumppaneina toimivat Adventure Club ja Reaktor Creative.

Adventure Club on johtava Suomalainen designtoimisto jonka innovatiivinen design perustuu uusien ajatusten, asioiden ja ihmisten luovalle yhdistämiselle. Adventure Clubin studiot sijaitsevat Amsterdamissa, Helsingissä, Turussa, Pariisissa ja Berliinissä. Jatkuva uteliaisuus ja kokeileminen kehittävät jatkuvasti Adventure Clubin kasvavaa kansainvälisten seikkailijoiden joukkoa.

Reaktor Creative on kansainvälisesti tunnetun teknologiayritys Reaktorin luova yksikkö. Reaktorin pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja globaalit toimipisteet New Yorkissa, Amsterdamissa, Tokiossa ja Lissabonissa. Reaktor Creative hyödyntää yhdessä monitieteisen ja maailmanlaajuisen asiantuntijayhteisön kanssa huipputeknologiaa tarinankerronnan ja innovaatioiden katalysaattorina sekä määrittelee samalla uudelleen markkinoinnin ja brändäyksen rajoja.

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko olla Finimalism-hankkeen mukana nostamassa suomalaista designosaamista kansainväliseen tunnettuuteen, rakentaa kestävämpää tulevaisuutta tai kertoa esimerkkisi finimalisoinnista? Keskustelemme ja kerromme mieluusti lisää hankkeesta ja suunnittelemme mahdollista yhteistyötä.

Lisätietoja

Katja Lindroos, projektipäällikkö, Finnish Design Info
Anna Rusi, projektikoordinaattori, Archinfo
Ilona Vuori, projektikoordinaattori, Fashion Finland

hello@finimalism.fi