Takaisin artikkeleihin

Huussi-näyttely aukeaa Suomen paviljongissa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa

Sininen puupaviljonki, ovi auki, sisällä näyttely. Edustalla aidalla rajattu kaivaus, seinässä sana Finlandia.

Ugo Carmeni

Suomen näyttely maailman arvostetuimmassa arkkitehtuuritapahtumassa nostaa esiin välttämättömyyden kehittää vettä säästäviä ja ravinteita kierrättäviä saniteettiratkaisuja kaupunkialueille.

Teksti: Miina Jutila

Vuoden 2023 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa Suomen paviljongissa nähdään The Dry Collectiven näyttely Huussi. Näyttely käsittelee arkkitehtien roolia ilmastonmuutoksen ja ihmisen toiminnan aiheuttamien ongelmien ratkaisemisessa julistamalla nykyisen vesi-wc:hen perustuvan saniteettijärjestelmämme aikakauden päättyneeksi.

18. Venetsian arkkitehtuuribiennaali aukeaa yleisölle ensi lauantaina, 20. toukokuuta. Tänään ja huomenna vietetään kutsuvierasavajaisia. Suomen paviljongin Huussi – Imagining the future history of sanitation -näyttely aukeaa tänään 18.5. kello 16 Venetsian aikaa. Näyttelyn avaa suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg, ja opetus- ja kulttuuriministeriön tervehdyksen tuo ylijohtaja Riitta Kaivosoja. Avajaisia edeltää paviljongin lehdistötilaisuus kello 12.30.

Arkkitehti ja kuvataiteilija Arja Renellin kokoaman The Dry Collective -työryhmän Huussi-näyttely on herättänyt runsaasti kiinnostusta kotimaisessa ja kansainvälisessä mediassa. Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon tuottama näyttely uudelleenarvioi 1800-luvulla yleistynyttä saniteettijärjestelmäämme nykyhetkessä, kun juomaveden ja ruuantuotannon riittävyys on jo maailmanlaajuinen ongelma.

”Suomen paviljongissa nähtävän näyttelyn aihe on mitä ajankohtaisin. Tämänvuotisen Venetsian arkkitehtuuribiennaalin pääkuraattorin Lesley Lokkon mukaan arkkitehdeilla on kyky esittää kunnianhimoisia ja luovia ideoita, jotka auttavat meitä kuvittelemaan oikeudenmukaisemman ja optimistisemman yhteisen tulevaisuuden. Tähän kiteytyy myös The Dry Collectiven suunnitteleman näyttelyn sisältö: arkkitehdit voivat yhdessä löytää ratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin, ja näin arkkitehtuuri voi palvella yhteiskuntaa”, kertoo näyttelyn komissaarina toimiva Archinfon toiminnanjohtaja Katarina Siltavuori.

Huussi sisältä
kuva: Ugo Carmeni

Huussi-näyttely ammentaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä – mökkihuussi on kaikille suomalaisille tuttu.

”Suomalaisille arkkitehdeille on luontevaa tuoda aihe esille, avata keskustelu kansainvälisellä areenalla ja haastaa ammattikuntaa aikana, jolloin meidän tulee aktiivisesti etsiä kestävämpiä ratkaisuja kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Näyttelyssä korostuu arkkitehtien rooli yhteiskunnallisten kysymysten esittäjinä ja yhteisen edun ja ympäristön puolustajina”, sanoo Huussi-näyttelyn kuraattori Arja Renell.

Nykyiset kulutustottumukset yhdistettyinä väestönkasvuun ja ilmastonmuutokseen ovat johtaneet vedenpuutteeseen ympäri maailmaa, Euroopassakin. Tämä näkyi selvästi esimerkiksi Rein- ja Po-jokien kuivumisena kesällä 2022, ja Ison-Britannian hallituksen mukaan veden puute on jo uhka olemassaolollemme. Suomen paviljongissa nähtävä näyttely kysyy, onko enää perusteltua käyttää 30 prosenttia vedestämme ulosteiden alas huuhtelemiseen.

Vesi-wc:hen perustuva infrastruktuuri hukkaa myös ruuantuotannolle välttämättömiä ravinteita. 1800-luvun lopulta lähtien maataloudessa on käytetty pääasiassa kemiallisia lannoitteita, joiden tuotanto tuhoaa luontoa ja saastuttaa vesistöjä ja pohjavesiä. Typpilannoitteiden tuotanto aiheuttaa valtavat kasvihuonepäästöt, ja fosforilannoitteiden tuotanto perustuu ympäristölle pysyviä haittoja aiheuttavaan kaivosteollisuuteen. Kemialliset lannoitteet tuhoavat myös maaperän mikrobistoa ja johtavat lopulta viljelymaan köyhtymiseen.

Suuri osa ulosteiden sisältämistä ravinteista, erityisesti typpi ja fosfori, häviää kemiallisissa jätevedenpuhdistusprosesseissa tai päätyy vesistöihin, joissa ravinteet aiheuttavat rehevöitymistä. Kuivakäymäläratkaisujen laajempaa hyödyntämistä visioiva näyttely nostaa vedensäästön ohella esiin sen, miten oikealla tavalla eroteltuna ja kompostoituna ulosteiden ravinteet voidaan tehokkaasti kierrättää ja palauttaa ruuantuotantoon. 

”Huussi toimii eräänlaisena sympaattisena sisääntulona aiheeseen, jonka todelliset haasteet ovat kaupunkimittakaavassa”, kertoo kuraattori Arja Renell.

Huussi huussi
kuva: Ugo Carmeni

”Euroopassa on jo tehty useita kokeiluja erilaisista järjestelmistä, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän vettä. Tuomme esiin sen, minkä mittaluokan kysymys vedenkulutus ja hukattujen ravinteiden määrä on nykyisessä sanitaatioinfrastruktuurissa. Haluamme näyttelyn toimivan keskustelunavauksena tärkeälle aiheelle, jota ei rakennetun ympäristön suunnittelussa ole vielä näkyvästi kyseenalaistettu. Koemme tärkeäksi myös sen, että emme lähde esittämään kuivakäymälöitä ratkaisuna vain muihin maihin, vaan meidän on sitouduttava korjaamaan myös omia toimintatapojamme”, sanoo Arja Renell.

Näyttely tarkastelee vesi-wc:hen perustuvan saniteettijärjestelmämme järkevyyttä kuvitteellisesta tulevaisuudesta käsin, jolloin veden ja ravinteiden vetäminen vessanpöntöstä alas on jo menneisyyttä.

Paviljongin edustalle on avattu arkeologinen kaivaus, jossa löydöksenä on posliininen wc-istuin. Paviljongin sisällä esitetään videoteos vuodelta 2043, jossa asiantutijat ja tutkijat pohtivat entistä järjestelmää ja muuttunutta tilannetta. Aikamatkan avulla näyttely demonstroi nykyisen vedenkulutuksen ja ravinteiden hukkaamisen järjettömyyttä. Näyttelyn muut videot syventävät ymmärrystä ravinteiden kierrätyksen merkityksestä ja pohtivat kaupunkimittakaavan ratkaisuja.

Huussi kaivaus
kuva: Miina Jutila
Huussi videot
kuva: Ugo Carmeni

Huussi tuo globaalin ongelman käsittelyyn inhimillisen mittakaavan. Näyttelyn keskiössä on puurakennusteollisuuden ylijäämäpaloista rakennettu huussi-installaatio, joka on täydessä valmiudessa todelliseen käyttöön ja siirtyy biennaalin päätyttyä läheiselle Vignolen saarelle paikallisen palstaviljely-yhdistyksen kompostoivaksi käymäläksi.

Näyttely esittää myös kompostoinnin ja ravinteiden kierrätyksen toisen vaiheen: paviljongissa ja sen ulkoalueella kasvaa kompostimultaan istutettuja hyötykasveja, joita kastellaan ihmisvirtsasta valmistetulla lannoitteella.

Näyttelyn teemoihin sukelletaan syvemmälle sen yhteyteen toteutetussa julkaisussa Death to the flushing toilet, jossa 13 asiantuntija-artikkelia avaa esimerkiksi sanitaation historiaa, ravinteiden kierrätystä ja urbaaneja ratkaisuja. Arja Renellin toimittaman kirjan kustantaja on kansainvälinen arkkitehtuurikirjoihin erikoistunut Arvinius + Orfeus Publishing.

Huussi katalogi
kuva: Linda peltola

Näyttelyn toteuttaneeseen The Dry Collective -työryhmään kuuluvat Arja Renellin (FI) lisäksi arkkitehdit Emmi Keskisarja (FI), Barbara Motta (IT), Eero Renell (FI) ja Janne Teräsvirta (FI) sekä graafinen suunnittelija Antero Jokinen (FI). Näyttelykonsepti valittiin avoimen näyttelyhaun kautta.

Näyttelyn päärahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö. Näyttely toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston tuella, ja sitä ovat tukeneet lisäksi LAB-muotoiluinstituutti, Durat, Helsingin kaupunki, Biolan, Fiskars, Artek, Stora Enso, Helsinki Distilling Company ja Suomen suurlähetystö, Rooma.

Huussi-näyttely nähdään arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemassa Suomen paviljongissa Venetsian Giardinissa. Kahdeksastoista Venetsian arkkitehtuuribiennaali on avoinna yleisölle 20.5.–26.11.2023.