Takaisin artikkeleihin

Ilmoittautuminen ArkMuoto-seminaariin on avattu – lisäohjelmana teemakierroksia osana Open House Helsinki -tapahtumaa

Nuori nainen istuu ikkunasyvennyksessä, etualalla vihreitä nojatuoleja

Mika Huisman / Verstas Arkkitehdit

Lakon vuoksi helmikuulta siirtynyt ArkMuoto 2024 -päätapahtuma järjestetään 21. toukokuuta Helsingin Vuosaaressa yhteistyössä Kulttuurikeskus Vuotalon kanssa. Tapahtumaa edeltävän viikon lopussa järjestettävän Open House Helsinki -tapahtuman ohjelmassa on mukana ArkMuoto-teemakierroksia Vuosaaressa.

Teksti: Miina Jutila

Hyvässä tilassa -teemaisia Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietettiin helmikuun alussa ympäri maan. Osallistujia yli viidessäkymmenessä tapahtumassa oli tuhansia, ja ArkMuoto-festivaali näkyi koko maassa etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Helmikuun 2. päivään osuneen julkisen liikenteen lakon vuoksi Helsingin Vuosaaressa järjestettävä päätapahtuma siirrettiin toukokuun 21. päivään, ja nyt tapahtuman ilmoittautuminen on avattu uudelleen.

Koko iltapäivän mittaisen tapahtuman esityksissä ja puheenvuoroissa pohditaan erilaisista näkökulmista sitä, millaisia ovat hyvinvointia luovat tilat – sisätiloista rakennuksiin ja kaupunkeihin ja aina maapallon mittakaavaan saakka. Tapahtuman painopisteenä on paikallisuus, ja ääneen pääsevät myös lapset, nuoret ja muut kaupunkilaiset. Tapahtumaa voi seurata myös verkossa.

Vuosaareen meidät toivottavat tervetulleiksi Kulttuurikeskus Vuotalon johtaja Tuuli Tokkola ja Vuosaaren kaavoituksesta vastaava arkkitehti Petri Leppälä, minkä jälkeen kuulemme lasten ja nuorten terveisiä Oulusta ja Tampereelta ja Vuosaaren lukion opiskelijat ja opettajat kertovat, miten arkkitehtuuri ja muotoilu ovat läsnä heidän kouluarjessaan. Keskustelu jatkuu edelleen koulumaailmassa, kun kuulemme kahden suunnittelijan sekä tilaajan ja tutkijan ajatuksia uusista oppimisympäristöistä.

Kahvitauon jälkeen JKMM Arkkitehtien perustajaosakas, arkkitehti Samuli Miettinen tutustuttaa meidän toimiston tuoreisiin töihin, joiden suunnittelun keskiössä on kokonaisvaltainen hyvinvointi. Hyvässä tilassa -teeman parissa jatketaan, kun arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin ammattilaiset yrittävät vastata heille heitettyihin kiperiin haasteisiin. Haasteet esittää kolme eri tavoin rakennettua ympäristöä tarkastelevaa yhteisöä: Vuosaaren nuorisotoimi, Arkkitehtuurikapina-Facebook-ryhmä ja RELEX-säätiö.

Päivä päätetään juhlavasti Suomen maisema-arkkitehtiliiton ja Sisustusarkkitehdit SIO:n jakamiin palkintoihin. Seminaari ja verkkolähetys päättyvät noin kello 18.15, minkä jälkeen paikan päällä voi jatkaa keskustelua, jakaa päivän tunnelmia ja kohdata uusia ystäviä elävän musiikin ja kuplien siivittämänä.

Lue koko ohjelma ja ilmoittaudu tästä

Mukana Open House Helsingissä

Jokakeväinen Open House Helsinki -tapahtuma avaa ovia paikkoihin, joihin ei yleensä pääse. Tänä vuonna kaupunkitapahtuma järjestetään torstaista sunnuntaihin 16.–19. toukokuuta ja teemana on Re-use. Tapahtuman ohjelma julkaistaan huhtikuun puolivälissä, ja ohjelmassa on mukana ArkMuoto-teemakierroksia.

ArkMuoto-teemakierrokset järjestetään perjantaina 17.5. Kello 15.30 tutustutaan Verstas Arkkitehtien suunnittelemaan Vuosaaren lukioon, ja kello 17.00 on tarjolla arkkitehtuurikävely 1970-luvun Vuosaareen sekä värikävely, jossa ryhmä tutustuu Vuosaaren Aurinkolahteen ja keskustelee yhdessä tutkija Saara Pyykön kanssa rakennetun ympäristön värikokemuksesta. Lisäksi Vuosaaressa pääsee sunnuntaina 19.5. tutustumaan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon oppaan mukana Meri-Rastilan kappeliin.

Ilmoittautuminen ArkMuoto-kierroksille tapahtuu Open House Helsingin verkkosivujen kautta. Seuraa tiedotusta – OHH-kierrokset ovat suosittuja ja menevät nopeasti täyteen!