Takaisin artikkeleihin

Jaana Räsänen Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin rehtoriksi

Nainen geometrisesti monimuotoisen puurakennuksen edessä.

Jaana Räsänen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen Museovisio-työryhmän opintomatkalla Skotlannissa loppuvuodesta 2018.

Archinfon erityisasiantuntija Jaana Räsänen aloittaa uudessa tehtävässään 1.5.2019. Arkin perustaja ja rehtorina toiminut Pihla Meskanen jatkaa Arkki Internationalin toimitusjohtajana.

Arkkitehtuurikasvatuksen erityisasiantuntija, arkkitehti Jaana Räsänen siirtyy luotsaamaan Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry:tä. Vuonna 1993 perustettu yleishyödyllinen yhdistys tarjoaa lapsille ja nuorille taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta arkkitehtuurissa sekä arkkitehtuurin ja muotoilun teemakursseja ja työpajoja.

Kansainväliseen kysyntään vastaamaan vuonna 2013 perustettu Arkki International Oy puolestaan tuotteistaa Arkin opetussisältöjä ja vie niitä ulkomaille. Viime vuosina Arkki Internationalin toiminta on laajentunut huimaa vauhtia. Tällä hetkellä kouluja on viidessätoista kaupungissa seitsemässä eri maassa, kaukaisimmat Kiinassa, Vietnamissa ja Thaimaassa. Arkki ry ja Arkki International Oy toimivat tiiviissä yhteistyössä.

“Arkin kehittäminen ideasta instituutioksi on ollut huikea 25 vuoden taival. Kansainvälistäminen on luonteva seuraava kehitysaskel, ja koen sen kiinnostavana haasteena. Toiminta vaatii kokopäiväistä paneutumista, joten haikein mielin on valittava kahdesta Arkista toinen”, kertoo Arkin toimintaa alusta asti johtanut Pihla Meskanen.

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin opettajakuntaan kuuluu parikymmentä arkkitehtia, ja lapsia osallistuu toimintaan viikoittain tuhatkunta. Arkin monipuolinen tiimi lähtee yhdessä Jaana Räsäsen kanssa kehittämään Suomen Arkkia seuraavalle neljännesvuosisadalle.

”On mahtavaa saada Jaana Arkin tiimiin jatkamaan toiminnan kehittämistä. Jaana on täydellinen valinta rehtoriksemme. Hänellä on yli vuosikymmenen kokemus arkkitehtuurikasvatuksesta hallinnon puolella, hän on toiminut arkkitehtuurikasvatuksen läänintaiteilijana, ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen erityisasiantuntijana hänen vastuualueenaan on ollut arkkitehtuurikasvatuksen kansallinen ja kansainvälinen kehittäminen. Myös Arkin toiminta on Jaanalle tuttua, sillä aikoinaan hän toimi meillä opettajana seitsemän vuoden ajan”, Meskanen jatkaa.

“On mielenkiintoista ja innostavaa palata Arkkiin ja taiteen perusopetuksen pariin nyt vuosien jälkeen”, Räsänen sanoo. ”Olin Archinfossa työskennellessäni mukana opetushallituksen työryhmässä uudistamassa nykyisiä taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita, ja nyt pääsen toteuttamaan niiden tavoitteita ja kehittämään taiteen perusopetusta arkkitehtuurin osalta yhdessä Arkin osaavan tiimin kanssa.”

Kollaasi kahdesta kuvasta: toisessa lapsien tekemä leikkipuiston pienoismallista ja toinen kuva, jossa liikuntasalissa istuu paljon lapsia.
Jaana Räsänen koordinoi Lapset kaupungissa -hanketta, jonka puitteissa Oulussa järjestettiin vuonna 2015 Puisto-projekti. kuvat: Jaana Räsänen

Archinfossa Räsänen on toiminut tiedotuskeskuksen perustamisesta, vuodesta 2013 lähtien, ja jo ennen sitä hän oli parin vuoden ajan valmistelemassa perustamista.

”Jaanalla on ollut merkittävä rooli tiedotuskeskuksen toiminnan luomisessa. Hän on ollut syntyvuosistamme asti kehittämässä arkkitehtuurin yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia erityisesti arkkitehtuurikasvatuksen keinoin sekä koordinoinut useita alan kansallisia hankkeita ja luonut malleja arkkitehtuurikasvatuksen osaamisen käyttämiseksi kouluissa. Olemme tavattoman ylpeitä, kun huippuosaajamme pääsee nyt luotsaamaan suomalaisen arkkitehtuurikasvatuksen pioneerikoulua eteenpäin”, iloitsee Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.

Tiivis yhteistyö Arkin ja Archinfon välillä jatkuu myös tulevaisuudessa. Tulevana syksynä, Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella Arkki järjestää yhteistyössä Archinfon kanssa kansainvälisen arkkitehtuurikasvatuksen konferenssin. Marraskuun 10.–11. päivinä järjestettävä konferenssi on osa Arkin 25-vuotisjuhlavuoden tapahtumia ja kolmas kansainvälinen kohtaaminen Creating the Future -konferenssien sarjassa. Tapahtuman yhteydessä pidetään myös arkkitehtuurikasvatustoimijoiden kansainvälisen UIA Architecture for Children -verkoston kokous.

Archinfo aloittaa Räsäsen seuraajan, uuden yhteiskunnallisen vaikuttamisen osaajan rekrytoinnin huhtikuun aikana.