Takaisin artikkeleihin

Japanilaista puuarkkitehtuuria Arkkitehtuurimuseossa

Tapahtuma mainos, jossa lukee: Sukiya- Japanilainen teehuone-Japanese Teahouse

数寄屋 

Sukiya – Japanilainen teehuone 2.9.–15.11.2015,

Arkkitehtuurimuseon syyskausi alkaa perinteistä japanilaista puuarkkitehtuuria ja puun työstötapoja esittelevällä kansainvälisellä näyttelyllä. Museon isoon näyttelysaliin kohoaa sukiya-teehuone alkuperäisessä koossaan. Teehuonetta tarkastellaan suhteessa japanilaisen puurakentamisen perinteisiin, työvälineisiin ja tekniikoihin. Konkreettista rakentamista ja käsityötaitoja havainnollistetaan työnäytöksillä.
Sukiya on japanilainen suunnittelutyyli, jota ei tavata muualla. Sen juuret ulottuvat pitkälle Japanin historiaan ja vanhojen teeseremoniamestareiden, esimerkiksi Senno Rikyu (1522–1591) ja Furuta Oribe (1544–1615), ajatuksiin yksinkertaisuudesta ja rauhasta. Toisin kuin kestävyyttä korostaneet edeltäjänsä, sukiya oli tyyliltään kevyttä ja herkkää. Suunnitelussa yhdisteltiin useita rakennusaineita, puuta, bambua, ruokoa, paperia ja savea, joiden alkuperäinen väri, muoto ja materiaalintuntu jätettiin näkyviin. Innoitusta etsittiin luonnon epätäydellisyydestä.
Näyttelyn on tuottanut Takenaka Carpentry Tools -museo yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon näyttelytiimin kanssa.

OHJELMISTO

Sukiya-mestareiden Toru Abon ja Akinoro Abon työnäytös Keskiviikko 2.9. kello 18 Työnäytöksessä tutustutaan japanilaiseen sukiya-tekniikkaan konkreettisesti. Tory Abo ja Akinoro Abo ovat elävä esimerkki siitä, miten harvinaiseksi käynyt käsityötaito siirtyy isältä pojalle perinteisen kisälli-mestari-suhteen kautta. Sisäänpääsy museon pääsylipulla 8/4/0 €.Thehuoneen japanilaiset teeillat Keskiviikko 23.9 kello 18 Keskiviikko 14.10 kello 18 Keskiviikko 4.11. kello 18 Thehuone ja Arkkitehtuurimuseo järjestävät kolme teetilaisuutta ”Sukiya – japanilainen teehuone” -näyttelyn yhteydessä. Teetilaisuus kestää noin puolitoista tuntia. Sen aikana maistellaan useita teelaatuja eri puolilta maailmaa. Teen kanssa tarjoillaan pientä makeaa ja suolaista syötävää. Maistelun ohessa kerrotaan erilaisista tavoista maistella teetä, teekulttuureista sekä teen historiasta. Tilaisuuden jälkeen on mahdollista tutustua Arkkitehtuurimuseon näyttelyyn. Ennakkoilmoittautuminen: thehuone@thehuone.comHinta 20 €/hlö (sisältää sisäänpääsyn museoon ja osallistumisen teeiltaan)Kotimainen työnäytös: perinnerakentaja Pekka Huhta Keskiviikko 28.10. kello 18 Perinnerakentaja Pekka Huhta esittelee suomalaisia käsityötaitoja, työkaluja ja tekniikoita. Sisäänpääsy museon pääsylipulla 8/4/0 €.
Avoinna ti–su 11–18, ke 11–20 8/4/0 €