Takaisin artikkeleihin

Juuso Westerlundin valokuvat nousivat New Standards -näyttelyn tähdiksi Tromssassa

Näyttelytila, jossa esillä valokuvia seinällä ja pöytä, jonka päällä piirustuksia ja pienoismalli puutalosta.

Mari Hildung

Vuoden 2021 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa ensiesityksensä saanut näyttely Puutalo Oy:n tarinasta on useiden Suomen-esitysten jälkeen nähtävillä Tromssan Perspektivet-museossa.

Teksti: Miina Jutila

Valokuvaaja Juuso Westerlund kuvasi Puutalo Oy:n 1940–50-luvuilla toteuttamien talojen nykyelämää ja -asukkaita Helsingissä, Tanskan Århusissa ja Kolumbian Barranquillassa osana Suomen paviljongissa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa vuonna 2021 esitettyä New Standards -näyttelyä. Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima näyttely on Venetsian jälkeen nähty Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä, Metsämuseo Lustossa Punkaharjulla, Muotoilukeskus Protossa Oulussa ja Aalto2-museokeskuksessa Jyväskylässä. Westerlundin “Domestic Matters” -valokuvasarja on sittemmin laajentunut käsittämään myös Puutalo-kohteita Raahessa ja Oulussa.

Juuso Westerlund valokuvasi Tanskan Århusin Puutalo-aluetta kesällä 2020. Näyttelyssä on mukana kuvia myös Helsingin Marttilasta, Raahen Lampinsaaresta, Oulun Karjasillasta ja Toppilasta sekä Kolumbian Barranquillasta. kuva: Mari Hildung

Kesäkuussa New Standards aukesi Norjan Tromssassa Perspektivet-museossa, jossa näyttely on nähtävillä vuoden lopulle saakka. Pohjoismaisia näkökulmia painottava museo on erikoistunut valokuvataiteeseen, joten Westerlundin kuvat ovat näyttelyssä suuressa roolissa. Puutalo Oy:n tarina on kiehtova esimerkki pohjoismaisen hyvinvointivaltion kehittymisen mahdollistaneesta ajattelutavasta, kun hädän hetkellä puhallettiin yhteen hiileen.

Puutalo Oy perustettiin vuonna 1940 auttamaan Karjalan evakkojen asuttamisessa, kun talvisodan seurauksena lähes 420 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa. Kansallisessa hätätilassa teollisuus, päättäjät ja arkkitehdit yhdistivät voimansa ja kehittivät uudenlaisen puutalotyypin, jota oli mahdollista sarjavalmistaa teollisin menetelmin. Alun perin kotimaan tarpeisiin perustettu Puutalo Oy kasvoi alle vuosikymmenessä yhdeksi maailman suurimmista puuelementtirakennusten vientiorganisaatioista.

Westerlundin nykyvalokuvien lisäksi näyttelyssä nähdään runsaasti historiallista arkistomateriaalia, kuten piirroksia, valokuvia ja mainoksia, jotka havainnollistavat sodanjälkeisen rakentamisen kunnianhimoisia päämääriä.

Perspektivet-museo sijaitsee Tromssan keskustassa vuonna 1838 rakennetussa puutalossa. Museon kuraattori Marthe T. Fjellestad (keskellä) valokuvaaja Juuso Westerlundin sekä New Standards -kuraattoreiden Kristo Vesikansan ja Laura Bergerin ja graafikko Päivi Helanderin ympäröimänä. kuva: Mari Hildung

New Standards -näyttelyn on alun perin tilannut ja tuottanut Archinfo. Perspektivet-museoon näyttely on tuotettu yhteistyössä museon kanssa. Näyttely on avoinna 3. marraskuuta saakka.