Takaisin artikkeleihin

Kukkia ja kiertotaloutta: suomalainen yhteistyöprojekti palkittiin EU:n nuorten kykyjen kilpailussa

Eri sävyisiä tekstiilejä.

kuva: New European Bauhaus Prizes

Flower Matter -projektissa kehitetty Flaux on nahan kaltainen materiaali, joka valmistetaan kukkajätteestä. Projekti voitti Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnon kiertotalousinnovaatiollaan.

Flaux on uusi innovatiivinen tekstiilimateriaali, jonka pääainesosana ja väriaineena toimii kaupallisiin tarkoituksiin tuotettujen kukkien jäte. Flaux on osa suomalais-saksalaista Flower Matter -yhteistyöprojektia, jonka tavoitteena on tutkia kukkajätteen kestäviä käyttötapoja.

Flaux palkittiin lauantaina 11.6. Brysselissä 15 000 euron arvoisella New European Bauhaus Rising Star -palkinnolla. Palkintorahan lisäksi innovaatio saa viestinnällistä tukea Euroopan komissiolta. Yhteensä 52 finalistia neljässä eri kategoriassa kilpaili vuoden 2022 New European Bauhaus Prizes -kilpailussa. Flaux voitti palkinnon kiertotalouden kategoriassa.

Kussakin kategoriassa oli kaksi rinnakkaista kilpailua. New European Bauhaus Awards -palkinnot jaettiin tuoreille, jo toteutuneille projekteille, ja Rising Stars -palkinnot puolestaan suunnattiin alle 30-vuotiaiden hakijoiden projekteille.

kuva: New European Bauhaus Prizes

Flauxin kukkamateriaali on "bionahkaa" eli nahan kaltaista materiaalia, jolla on käyttöpotentiaalia ekologisena ja eettisenä vaihtoehtona esimerkiksi muotiteollisuudessa. Materiaali on täysin luonnonmukaista, kompostoitavaa, kierrätettävää ja mikromuovitonta.

Flauxin palkintohakemuksessa todetaan, että arviolta noin 40 prosenttia kaupallisesti kasvatetuista kukista heitetään pois ennen kuin ne saapuvat kuluttajien käsiin. Usein kukat heitetään roskiin ehjänä pakkauksensa kanssa, jolloin ne päätyvät kaatopaikoille sekajätteenä tai poltettavaksi. Kiertotalousajatteluun pohjautuvalla projektilla on potentiaalia jätteen vähentämisessä.

Voittajat julistettiin New European Bauhaus -festivaaleilla.

Tutustu Flaux-projektiesittelyyn tästä linkistä (avautuu uuteen välilehteen).