Takaisin artikkeleihin

Kuusi ehdotusta finaaliin Suomen paviljongin näyttelyhaussa

Aurinko heijastuu puiden takaa sinivalkoiseen Suomi-paviljonkiin.

Alvar Aallon suunnittelema Suomen paviljonki Venetsian Giardinissa. kuva: Ugo Carmeni

Vuoden 2020 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongin näyttelyhakuun tuli 47 ehdotusta. Kuusi näyttelyehdotusta valittiin jatkokehittelyyn.

Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongista nyt toista kertaa vastaava Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo etsi näyttelyehdotuksia vuoden 2020 biennaaliin avoimella haulla. Kesäkuussa alkaneen haun ensimmäinen vaihe päättyi 8. elokuuta, ja jatkokehitettäväksi valittiin kuusi näyttelykonseptia.

Avoin haku tuotti 47 teemaltaan ja lähestymistavaltaan erilaista ehdotusta. Biennaalin pääkuraattorin Hashim Sarkisin vuodelle 2020 valitsema kattoteema ”How will we live together” julkistettiin heinäkuussa, ja useimmat työryhmät linkittivät ehdotuksensa teeman siihen.

Haulla etsittiin ehdotuksia, jotka viestivät arkkitehtuurin merkityksestä kulttuuriemme ja yhteiskuntiemme muovautumiselle. Ehdotuksia arvioitaessa vahvoina pidettiin teemoja, jotka ovat ajankohtaisia suomalaisessa arkkitehtuurikeskustelussa mutta koskettavat myös globaalisti. Tärkeänä pidettiin myös ymmärrystä biennaalin kontekstista ja Suomen paviljongista itsestään. Lisäksi pohdittiin näyttelyn toteutusmahdollisuuksia ja toteutuksen ekologisuutta.

”Ehdotusten korkea määrä ja laatu osoittivat, että meillä on runsaasti loistavia tekijöitä ja ideoita arkkitehtuurin ajankohtaisten teemojen esittämiseksi kiinnostavalla tavalla näyttelymuodossa”, iloitsee näyttelyn komissaari, Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.

Näyttelyhaun toinen vaihe päättyy 10. syyskuuta, minkä jälkeen työryhmät esittelevät ehdotuksensa valintaraadille. Raatiin kuuluvat arkkitehtuurikuraattori Beatrice Galilee (New York), kirjoittaja ja kuraattori Anniina Koivu (Milano ja Lausanne), arkkitehti, graafinen suunnittelija ja näyttelysuunnittelija Tuomas Siitonen (Helsinki), arkkitehti ja muotoilija Ilkka Suppanen (Milano ja Helsinki) sekä valintaraadin puheenjohtajana toimiva Harris. Valittu näyttelykonsepti julkistetaan syksyn 2019 aikana.

Venetsian arkkitehtuuribiennaali aukeaa yleisölle 23. toukokuuta 2020 ja on avoinna 29. marraskuuta saakka. Lue lisää biennaalin sivuilta tästä linkistä.