Takaisin artikkeleihin

Kuusi näyttelykonseptia valittu Suomen paviljongin open callin toiseen vaiheeseen

Lähikuva sinisestä puurakennuksesta, jossa valkoiset kolmion muotoiset palkit.

kuva: Ugo Carmeni

Archinfo etsi ehdotuksia vuoden 2023 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongin näyttelyksi avoimella haulla. Jatkoon valittujen ehdotusten työryhmät kehittävät näyttelykonseptejaan eteenpäin haun toisessa vaiheessa, joka päättyy kesäkuun puolivälissä.

Avoin näyttelyhaku alkoi 21. maaliskuuta ja sulkeutui 24. huhtikuuta. Ehdotuksia open calliin tuli yhteensä 23 eri työryhmältä. Työryhmistä puolet oli kansainvälisiä, ja ehdotuksia saatiin myös arkkitehtuuria laajempana ilmiönä katsovilta monialaisilta työryhmiltä.

Hakuohjeissa ehdotusten toivottiin käsittelevän tulevaisuuteen katsovia teemoja. Ehdotuksissa nousikin vahvasti esiin teemat kuten kestävyys, kiertotalous ja ihmisen ja luonnon välinen suhde. Myös lasten ja nuorten osallisuus rakennettuun ympäristöön oli yksi toistuvista teemoista. Monet ehdotuksista pyrkivät ajamaan muutosta, mutta myös olemassa olevan suomalaisarkkitehtuurin saavutuksia esitteleviä näyttelykonsepteja ehdotettiin.

Toiseen vaiheeseen valittujen ehdotusten kehittäminen jatkuu 14. kesäkuuta saakka, minkä jälkeen työryhmät esittelevät näyttelyehdotuksensa valintapaneelille. Paneeliin kuuluvat kuraattori ja Contemporary Art Archipelagon johtaja Taru Elfving, Münchenin teknisen yliopiston arkkitehtuurimuseon johtaja ja professori Andres Lepik sekä helsinkiläinen, kansainvälisesti toimiva arkkitehti Helena Sandman. Valintapaneelin puheenjohtajana toimii Archinfon toiminnanjohtaja Katarina Siltavuori, joka on näyttelyn komissaari.

Lopullinen valinta tehdään kesäkuun loppuun mennessä, minkä jälkeen työryhmä nimitetään ja näyttelyn toteutussuunnittelu alkaa. Järjestyksessä kahdeksastoista Venetsian arkkitehtuuribiennaali aukeaa yleisölle 20. toukokuuta 2023 ja on avoinna marraskuun 26. päivään saakka.