Takaisin artikkeleihin

Maailmaa kiertänyt Mind-Building palaa Suomeen

017 A2432 scaled

Vuoden 2018 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa ihastuttanut kirjastonäyttely jatkaa kiertuettaan suomalaiskirjastoissa. Syksyn ja talven aikana näyttely nähdään Lohjalla ja Seinäjoella.

Suomalaisen kirjaston tarina on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta jo usean vuoden ajan. Archinfon alun perin Suomen paviljonkiin tuottama näyttely Mind-Building on ollut Venetsian vuoden 2018 arkkitehtuuribiennaalin jälkeen esillä Helsingin keskustakirjasto Oodissa keväällä 2019 ja Yhdysvalloissa Suomen Washingtonin-suurlähetystössä vuonna 2020. Nyt näyttely saapuu takaisin Suomeen, ja näyttelyssä mukana olevat Lohjan ja Seinäjoen pääkirjastot isännöivät näyttelyä syksyllä ja talvella. 

Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa Mind-Building nähdään 3.–27.11.2021. Vuonna 2006 valmistuneen kirjaston on suunnitellut Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit. Tutustu kirjastoon Finnish Architecture Navigatorissa (linkki).

Lohjan jälkeen näyttely matkaa Seinäjoelle, missä se on nähtävillä Apila-kirjastossa 4.12.2021–16.1.2022. JKMM arkkitehtien suunnittelema Seinäjoen kaupungin pääkirjasto on valmistunut vuonna 2012. Tutustu kirjastoon (linkki).

Vuodesta 1980 lähtien järjestetty Venetsian arkkitehtuuribiennaali on maailman arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena. Suomen Mind-Building-näyttelyn näki vuonna 2018 ennätykselliset 90 000 biennaalivierasta. Myös kansainvälinen media noteerasi ennennäkemättömän laajasti näyttelyn ja sen esiin nostaman teeman, suomalaisen kirjastolaitoksen merkityksen hyvinvointiyhteiskuntamme rakentumiselle.

Aula, jossa kaartuva puukatto. Vasemmalla rivissä näyttelyseinäkkeitä, joissa avattuja kirjoja ja pienoismalleja.
Mind-Building esiteltiin keväällä 2019 juuri auenneessa Helsingin keskustakirjasto Oodissa. kuva: Heikki Humberg

Arkkitehtuurikriitikko ja -tutkija Anni Vartolan kuratoima näyttely esittelee suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä kautta aikojen ryhmittelemällä seitsemäntoista eri aikakausien kirjastorakennusta eri teemojen alle. Arkkitehti Tuomas Siitosen ja graafikko Johannes Niemisen suunnittelemaa näyttelyä on kiertuetta varten muokattu erilaisiin tiloihin sopivaksi, mutta kaikki alkuperäisen näyttelyn kirjastot ovat mukana, samoin kuin biennaalinäyttelyä varten tilatut ääni- ja videoteokset.

Sekä Lohjan että Seinäjoen kirjastojen henkilökunta on valikoinut näyttelyn yhteyteen kokoelmistaan löytyvää arkkitehtuurikirjallisuutta. Myös Mind-Building-katalogi, joka on olennainen osa itse näyttelyä, on luettavissa ja lainattavissa kirjastoissa. 

Englannin- ja italiankieliseen katalogiin voi tutustua Archinfon nettisivuilla tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä). Suomenkieliset esittelytekstit voi lukea tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).

Katalogin voi myös hankkia itselleen Pohjoismaiden johtavan arkkitehtuurikirjakustantamon Arvinius + Orfeuksen verkkokaupasta (linkki, aukeaa uudessa välilehdessä).

Näyttelyt toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan ja Etelä-Pohjanmaan rahastojen tuella.

Linkki: Mind-Building Lohjalla
Linkki: Mind-Building Seinäjoella