Takaisin artikkeleihin

Mind-Building Lohjalla 3.–27.11.

""

kuva: Ugo Carmeni

Vuoden 2018 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa ihastuttanut kirjastonäyttely jatkaa kiertuettaan suomalaiskirjastoissa.

Mind-Building
Lohjan pääkirjasto, Linderinsali
Karstuntie 3, Lohja
3.–27.11.2021
avoinna kirjaston aukioloaikoina

Suomen yleisten kirjastojen korkeaa arkkitehtonista laatua kadehditaan ympäri maailmaa. Lohjan kaupungin pääkirjasto on erinomainen esimerkki kirjastosta kaupunkikuvaa kohottavana, paikallisylpeyttä herättävänä kulttuurirakennuksena. Vuonna 2006 valmistuneen kirjaston on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki. Rakennukseen voi tutustua Finnish Architecture Navigatorissa (linkki aukeaa uudessa välilehdessä).

Lohjan pääkirjastoon avautuva Mind-Building-näyttely kutsuu keskustelemaan arkkitehtuurin merkityksestä kaikille lohjalaisille yhteisenä julkisena tilana ja elämyksellisenä elinikäisen oppimisen keskuksena.

Näyttelyn on tuottanut Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo alun perin Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin vuonna 2018. Arkkitehtuurikriitikko ja -tutkija Anni Vartolan kuratoima näyttely esittelee suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä kautta aikojen ryhmittelemällä seitsemäntoista eri aikakausien kirjastorakennusta eri teemojen alle. Arkkitehti Tuomas Siitosen ja graafikko Johannes Niemisen suunnittelemaa näyttelyä on kiertuetta varten muokattu erilaisiin tiloihin sopivaksi, mutta kaikki alkuperäisen näyttelyn kirjastot ovat mukana, samoin kuin biennaalinäyttelyä varten tilatut ääni- ja videoteokset.

Lohjan-näyttelyn mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto.